Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Valsts plāno vairs neapmaksāt brīvpusdienas 1.- 4.klašu skolēniem, bet likt to darīt pašvaldībām

© Dmitrijs Suļžics/F64

 Valdība plāno atteikties no valsts apmaksātām brīvpusdienām 1.- 4.klašu skolēniem, uzdodot to darīt pašvaldībām vismaz pašreizējā līmenī, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā, kuru piektdien izskatīs Ministru kabineta sēdē.

Valdība šodien skatīs lēmuma projektu, kas paredz valsts līdz šim apmaksātās brīvpusdienas 1.- 4.klašu skolēniem no nākamā gada 1.janvāra deleģēt apmaksāt pašvaldībām. FM informatīvajā ziņojumā teikts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) uzdots sagatavot un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā 2020.gada budžeta likumprojektu paketē grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, izslēdzot valsts līdzdalību brīvpusdienu nodrošināšanā un paredzēt, ka turpmāk brīvpusdienas 1.- 4.klases izglītojamajiem nodrošinās pašvaldības savu budžetu ietvaros vismaz pašreizējā līmenī.

Jau ziņots, ka IZM rosina brīvpusdienu nodrošināšanas funkciju 1.-4.klašu skolēniem nodot pašvaldībām, tādējādi tam paredzētos līdzekļus varētu novirzīt prioritāro pasākumu īstenošanai, tajā skaitā pedagogu algām. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) norādījusi, ka pašvaldības varētu nodrošināt sākumskolas skolēnu ēdināšanu, ja valsts apņemtos finansēt bērnudārzu pedagogu algas, tomēr pašlaik politiķu sniegtā informācija neliecina, ka valsts grasītos veikt kādus kompensējošus pasākumus vai paredzēt finansējumu jaunās pašvaldību funkcijas finansēšanai.

LPS pārstāve Jana Bunkus sacīja, ka izglītības ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) publiski paustā iecere no 2020.gada 1.janvāra pārtraukt no valsts budžeta apmaksāt pusdienas 1.-4.klašu skolēniem pašvaldībām 2020.gadā izmaksātu vismaz 19,7 miljonus eiro.

Minēto summu vietvaras būtu gatavas tērēt tikai tad, ja valsts ēdināšanai paredzēto finansējumu novirzītu darba samaksai tiem bērnudārzu pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 gadiem līdz četriem gadiem.

Šuplinska norādīja, ka IZM sava budžeta ietvaros nevarot uzņemties pirmsskolas pedagogu atalgojuma maksāšanu. Ministre stāstīja, ka šobrīd IZM 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienām velta 19 miljonus eiro, savukārt pirmsskolas pedagogu atalgojuma maksāšana, ko veic pašvaldības, izmaksā ap 45 miljoniem eiro gadā. "Ja ministrija saka, ka šajā brīdī nepietiek pat pedagogu atalgojuma grafika piedāvāšanai, tad vai šāda apmaiņa būtu adekvāta?" retoriski vaicāja Šuplinska.

Ministre gan vēl turpinās sarunas ar LPS, tomēr jau tagad pauda, ka ministrijai "citu opciju nav". Vaicāta, vai pēc sarunām LPS atbalsta ministrijas priekšlikumu uzņemties brīvpusdienu apmaksu 1.-4.klašu skolēniem, viņa neslēpa, ka atbalsta tam nav. "Savienība uzskata, ka pašvaldības var maksāt brīvpusdienas skolēniem no 5. līdz 12.klasei, bet nepiekrīt, ka situācijā, kad finanšu trūkums ir acīmredzams, viņi pārorientē savu finansējumu un nodrošina brīvpusdienas skolēniem 1. līdz 4.klasē, bet atsakās, piemēram, no pusdienu finansēšanas 8. līdz 12.klasei.

Vaicāta, vai ministrijai ir plāns, kā rīkoties, ja pašvaldībām nebūs brīvpusdienu apmaksai nepieciešamo līdzekļu, Šuplinska atteica, ka tas ir "jautājums visiem". Pēc IZM rīcībā esošās informācijas, esot ļoti maz pašvaldību, kuras pašas neapmaksātu brīvpusdienas, kas nozīmējot, ka "pašvaldībām jāmaina kādi lēmumi", pauda ministre.