Trūkst naudas, lai ietu skolā

Līdzekļu trūkuma dēļ aizvien lielāks skaits trūcīgo iedzīvotāju saviem bērniem nespēj nodrošināt nepieciešamos mācību materiālus skolai, un, pēc organizācijas ziedot.lv datiem, šogad palīdzība vajadzīga jau vairāk nekā 3000 ģimenēm.

Sandra (vārds mainīts), kura audzina divus dēlus un kuras vīrs ir bezdarbnieks, Neatkarīgajai atklāj, ka bieži vien ziemā vecākais dēls uz mācību iestādi nevar aizbraukt. Bērns apmeklē speciālu skolu, kas ir apmēram 180 kilometru no mājām, un Sandrai dēls veselības problēmu dēļ līdz mācību iestādei ir jāpavada. Zēnam par autobusa biļeti nav jāmaksā, taču Sandrai ceļa izdevumi ir vairāk nekā pieci lati. Lai ietaupītu naudu, viņa nereti dēlam brauc līdzi tikai no dzīvesvietas līdz Rīgai, savukārt tālāko ceļu no Rīgas līdz skolai zēns mēro viens.

Trūkst naudas arī ceļam

Ģimene iztiek no Sandras nopelnītās algas, kas svārstās no 70 līdz 120 latiem mēnesī, un invaliditātes pabalsta, kas pienākas vienam no bērniem. Lai gan ģimene ir trūcīga, pabalstu tieši skolas lietu iegādei no pašvaldības nevar saņemt, jo bērns apmeklē speciālu internātskolu – tas izriet no novada pašvaldības, kur dzīvo Sandras ģimene, Sociālā dienesta vadītājas klāstītā. Sociālais dienests arī atsaucas uz Ministru kabineta noteikumiem: internātskolām jāsniedz finansējums mācību līdzekļu iegādei, lai ar vajadzīgajiem materiāliem bērnu nodrošinātu skola.

Bērniem, kas apmeklē novada skolu, pabalsts mācību piederumu iegādei pienākas un ir 20 latu. Interesanti, ka novada domes saistošie noteikumi Par sociālās palīdzības pabalstiem, izvērtējot personas (ģimenes) ienākumus nosaka: ja bērns nemācās kādā no šā novada skolām, pabalstu mācību lietu iegādei pašvaldība nemaksā. Noteikumos arī minēts, ka pabalsts – tikai jau lielāks, 50 latu – pienākas, ja bērns uzsāk skolas gaitas kādā no novada skolām. Tātad tas nozīmē, ja bērns nemācās novada skolā, viņš šādu pabalstu var arī nesaņemt.

Jāuzņemas atbildība pašiem

Taču Sandra saka: bieži trūkst informācijas par palīdzību, kāda ģimenei pienākas, un izsekot visiem normatīvajiem dokumentiem nav viegli. Labdarības organizācijas palīdzēsim.lv vadītāja Ilze Skuja uzsver, ka vecākiem neatlaidīgi jāmeklē informācija un atbalsts no sociālajiem dienestiem, lai viņu atvase saņemtu nepieciešamās lietas mācību uzsākšanai. Arī palīdzēsim.lv regulāri sniedz atbalstu ģimenēm un bērnunamiem, galvenokārt tiek palīdzēts ar dažādām sadzīvē nepieciešamām lietām.

Pastāv atsevišķi gadījumi, kad zināšanu apguve tiek iekavēta, ja bērnam nav skolai nepieciešamo darba burtnīcu vai citu vajadzīgo materiālu, bet tā drīzāk ir vecāku nevēlēšanās meklēt problēmas risinājumu, uzskata I. Skuja. No viņas teiktā izriet: ja ģimene meklē palīdzību, tad sagatavot bērnu skolai tā, lai viņam būtu vismaz "skolas iztikas minimums", ir iespējams arī trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.

Nav burtnīcas, nav izglītības

Bieži rodas situācijas, kad kancelejas piederumu trūkums ietekmē izglītības kvalitāti. Līdz ar to bērns skolā nevēlas atgriezties, jo jūtas atstumts un atšķirīgs no vienaudžiem. Lai arī cik skarbi tas šķistu, dažkārt apgūt zināšanas bez rakstāmrīkiem vai burtnīcām var izrādīties tas pats, kas nemācīties vispār, spriež Valmieras novada fonda valdes priekšsēdētājs Ansis Bērziņš. Arī Valmieras novada noteikumi Par pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem paredz: uzsākot jaunu mācību gadu, bērnam izsniedz pabalstu skolas lietu iegādei – 30 latu. A. Bērziņš piebilst: arī Valmieras novadā ir trūcīgas ģimenes, kurām bērnus sūtīt skolā bez organizāciju un fondu atbalsta būtu ļoti grūti. Valmierā tiek apzinātas trūcīgās ģimenes, arī tās, kuras nav trūcīgas pēc pašvaldības kritērijiem, bet vienalga nespētu iegādāties visu skolai vajadzīgo, un palīdzība iespēju robežās tiek sniegta visām ģimenēm, kurām tā ir nepieciešama.

Aicina palīdzēt

Šogad palīdzība skolas gaitu uzsākšanai vajadzīga apmēram 3000 bērniem no trūcīgām ģimenēm. ziedot.lv organizētajā akcijā Skolas soma saziedoti jau 11 250 latu, taču kopējā summa, kas nepieciešama, lai varētu palīdzēt visām, ir vismaz 60 tūkstoši latu. Skolai nepieciešamās mantas (kancelejas preces, mugursomas un sporta tērpus) var nodot Rimi un Supernetto veikalos visā Latvijā vai arī nogādāt ziedot.lv birojā.