Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

NRA PĒTA: cik maksā viena skolēna sagatavošana skolai

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Pirmo skolas dienu Latvijā nevar nepamanīt – jau no agra rīta pilsētu ielās un uz lauku ceļiem redzami saposti bērni ar ziediem rokās. Šodien skolas durvis pirmklasnieka statusā ver aptuveni 20 tūkstoši skolēnu visā Latvijā.

Arī pirmklasnieku vecākiem šī diena ir īpaša - gaidīta gan ar priecīgu satraukumu, gan ar bažām. Arta vecāki Jānis un Ilga neslēpj, ka bērna skolas gaitu uzsākšana ir svarīgs notikums viņu ģimenē. Aknīstē bērnu palaišana skolā vecākiem sagādā mazāk raižu nekā daudzviet citur, jo pirmklasniekam vajadzīgās kancelejas preces sagādājusi skola un pašvaldība. Pašiem bijis jānopērk skolas soma, penālis, apģērbs, apavi utt. Tas viss jau Artim ticis sarūpēts laikus, līdz ar to augusta pēdējās dienas nav bijis jāpavada, izmisīgi skraidot pa veikaliem. Uz Jēkabpili iegādāties skolas somu devās visa ģimene, taču galavārds piederējis topošajam pirmklasniekam. Tagad tā ik dienu pavadīs Arti skolas gaitās.

Arta vecāki nav rēķinājuši, cik izmaksājusi bērna palaišana skolā. Taču, ņemot vērā skolas un pašvaldības sarūpētās kancelejas preces, izmaksas nav bijušas lielas. Katrā gadījumā ne simts un vairāk eiro, kā to ir stāstījuši, piemēram, Rīgas skolēnu vecāki.

Aknīstes vidusskolā mācās ne tikai aknīstieši, bet arī skolēni no apkārtējām apdzīvotām vietām. Arta mājas ir aptuveni sešu kilometru attālumā no skolas. Vismaz sākumā Arta vecāki bērnu uz skolu vedīs paši, bet vēlāk - Artis uz skolu un no skolas dosies ar skolas autobusu.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Skolas ēka un klasesbiedri Artim nav sveši - kopā ar citiem topošajiem pirmklasniekiem jau pirms 1. septembra apskatīta klase, kurā būs jāmācās, ēdnīca, garderobe, aktu zāle un sporta zāle.

Aknīstes vidusskolā skolēnu balsis dzirdamas kopš 1939. gada, kad tika atklāta šī skolas ēka. Šogad skolas gaitas pirmajā klasē sāks 22 skolēni, savukārt visā skolā no 1. līdz 12. klasei šajā mācību gadā mācīsies 210 skolēnu. Arta vecāki priecātos, ja skola saglabātu vidusskolas statusu. Tas radītu drošības sajutu, ja Artis zinības vidusskolā varētu turpināt šeit pat uz vietas. Šobrīd tuvākās vidusskolas ir Viesītē, Jēkabpilī un Neretā.

Aptaujājot pirmklasnieku vecākus, Neatkarīgā secina, ka izmaksas bērna palaišanai skolā lielākoties svārstās no 50 līdz 150 eiro, atkarībā no skolas prasībām, vecāku ambīcijām un pašvaldības atbalsta. Kā visdārgāko pirkumu, neskaitot apģērbu, vecāki nosauc skolas somu. Tās cenas svārstās no 10 līdz pat 100 eiro.

Šogad lielākā daļa iedzīvotāju jeb 27 procenti respondentu skolas preču iegādei vienam bērnam plāno tērēt līdz 40 eiro, liecina Maxima Latvija veiktā aptauja. Salīdzinoši liela daļa jeb 22 procenti respondentu plāno tērēt vairāk nekā 101 eiro par katru bērnu.

Skolas lietas un dāvanu kartes

Tāpēc vecāki novērtē pašvaldību palīdzību bērnu sapošanai skolai. Saldus, Amatas, Jēkabpils, Jūrmalas un vēl dažas citas pašvaldības atbalsta savus pirmklasnieku vecākus, atvēlot 50 eiro pabalstu mācību līdzekļu iegādei. Burtnieku novada pašvaldība, uzsākot mācību gadu, piešķir vienreizēju pabalstu mācību līdzekļu iegādei 30 eiro apmērā dāvanu karšu veidā 1. klases izglītojamajiem, kuri mācās Burtnieku novada izglītības iestādēs vai kuru deklarētā dzīvesvieta ir Burtnieku novada administratīvajā teritorijā. Uz šo dāvanu karti var pretendēt arī tad, ja viena no vecākiem vai aizbildņa deklarētā dzīvesvieta pēdējos desmit mēnešus nepārtraukti bijusi šī pašvaldība.

Arī visu pirmklasnieku vecāki, kuru atvases uzsāks mācības kādā no Liepājas vispārizglītojošām skolām, pēc 2. septembra varēs saņemt 30 eiro lielu pabalstu mācību līdzekļu iegādei, neatkarīgi no bērna deklarētās dzīvesvietas.

Brocēnu un Tukuma novadā pirmklasnieku vecākiem tiek piešķirti 15 eiro.

Savukārt Aknīstes novadā pirmklasnieku vecākiem par kancelejas lietu iegādi pašiem nav jāraizējas. Visas nepieciešamās lietas ar pašvaldības finansiālu atbalstu pirmklasniekus jau gaida skolā.

Kuldīgas novada pirmklasnieki dāvanā no pašvaldības šogad saņems Kuldīgas novadā ražotās Milzu! brokastu pārslas.

Savukārt Latvijas Dabas muzejs jaunā mācību gada nedēļā, tas ir, no 1. septembra līdz 8. septembrim, dāvina bezmaksas muzeja apmeklējumu visiem pirmklasniekiem. Pirmajās divās septembra dienās, 1. septembrī un 2. septembrī, šo atlaidi saņems visa pirmklasnieka ģimene.

Skolas lietu iegādē vecākiem nāk palīgā arī tirgotāji. «Zinot to, ka bērnu skolas gaitu uzsākšana ikvienam vecākam ir gana izaicinošs posms, Maxima atvieglo šo saspringto laiku, vienkopus nodrošinot visu nepieciešamo, lai ģimenes varētu pilnvērtīgi sagatavoties pirmajai skolas dienai. Veikalā var iegādāties plašu kancelejas preču klāstu, penāļus, mugursomas dažādiem vecumiem un gaumēm, kā arī ērtu un kvalitatīvu apģērbu un apavus, atbilstoši jaunākajām modes tendencēm. Esam arī padomājuši par to, lai būtu iespēja sapirkt visu skolai nepieciešamo, piedāvājot pilnu skolas komplektu - soma, apģērbs, kurpes, penālis, kancelejas preces - par summu līdz 40 eiro,» stāsta Maxima Latvija komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Saskaņā ar Maximas pētījumu skolas preču izvēlē lielākoties piedalās visa ģimene - divas trešdaļas jeb 62% vecāku skolai nepieciešamās lietas dosies pirkt kopā ar bērniem. Šogad 12,5% ģimeņu vajadzīgās lietas izvēlēsies bērni paši, bet 31% aptaujāto ģimeņu tās iegādājas bez bērniem pēc nepieciešamo lietu saraksta, atklāj pētījuma dati.