Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Atpakaļ uz skolu! 7 izglītībai veltīti bezmaksas pasākumi

© Pixabay

Kamēr vairums vēl tikai gatavojas tam, ka jau pavisam drīz būs jāizlemj, vai kļūt par medicīnas tehnoloģiju, viedo apģērbu vai atkritumu inženieri, komerciālo kosmosa lidojumu pilotu vai lidojošo auto instruktoru, citi jau šobrīd naudu pelna ar darbiem, kādi vēl nesen pat prātā nevarēja ienākt. Tieši pirms jaunā mācību gada sākuma, lai orientētos izaicinājumos, kas saistīti ar izglītību un karjeras iespējām šodien un pārkvalificēšanos tuvākajā nākotnē, vecāki, jaunieši un citi interesenti ir aicināti piedalīties septiņos bezmaksas pasākumos inovāciju un tehnoloģiju festivālā iNOVUSS, kas notiks no 30. augusta līdz 1. septembrim Rīgā, Lucavsalā.

30.08. Lekcija: “Kad nekas nav skaidrs, viss ir iespējams - kādas iespējas nākotne nesīs izglītībā?”

Paredzēt nākotni, protams, nav iespējams, taču izdarīt zināmas prognozes ir pat vēlams. Tieši to dara izgudrotājs, futūrists, komponists un jaunuzņēmējs no Somijas Pertu Polonens, kurš festivāla ieskaņā piektdien, 30. augustā, plkst. 17.30 mēģinās noskaidrot, kādas iespējas nākotne nesīs izglītībā. Saskaņā ar Pasaules Ekonomikas foruma pētījumu datiem līdz 2025. gadam būs izzudusi puse pašreizējo profesiju. Turklāt Kleitons Kristensens, graujošās inovācijas teorijas radītājs, uzskata, ka 10-15 gadu laikā vairs nepastāvēs puse ASV universitāšu. Šobrīd vēl nezinām, kādus darbus darīsim nākotnē, taču jau pašlaik varam paredzēt jomas, kurās būsim pārāki par mašīnām un algoritmiem. Izglītībai ir jāspēj sagatavot skolēnus un studentus nākotnei. Kā izskatīsies mācību programmas? Kā mēs paši mainīsimies? Par to - lekcijā angļu valodā.

30.08. Ātrie randiņi “Darba iespējas IT nozarē”

Daudz esam dzirdējuši par to, ka tehnoloģijas ir mūsdienas un arī nākotne, šajā jomā ir labi apmaksātas darba vietas un Latvijā darbojas daudz uzņēmumu, kuros trūkst darbinieku. Turklāt tehnoloģijas ir arī viena no industrijām ar lielāko eksporta potenciālu. 30. augustā plkst. 18.30 festivālā gaidāms Riga TechGirls Meetup ātro randiņu pasākums “Darba iespējas IT nozarē”, uz kuru ar iepriekšēju reģistrāciju aicināti tie, kuri vēlas rast savu profesionālo piepildījumu IT nozarē. Šeit būs iespēja uzzināt svarīgāko par personāla atlases tendencēm un lomām, kas šobrīd ir pieprasītas darba tirgū, kā arī 5 minūtes aprunāties ar katru no lielāko IT uzņēmumu pārstāvjiem un uzzināt vairāk par interesējošo darbu un vakancēm uzņēmumā. Pasākums latviešu valodā.

31.08. Diskusija par biznesa izglītību un nākotnes nodarbošanās izvēli

Sestdien, 31. augustā, plkst. 11.00 festivālā iNOVUSS notiks diskusija par biznesa izglītību, nākotnes nodarbošanās izvēli, attieksmi pret naudu, uzņēmējdarbības prasmēm un to veidošanu “Mācies skaitīt naudu no mazotnes”. Sarunā piedalīsies gan gados jauni uzņēmēji, kuriem jau ir ko teikt par biznesu, gan pieredzējuši mentori. Diskusiju vadīs Ernests Jenavs, izglītības tehnoloģiju jaunuzņēmuma Edurio līdzdibinātājs. Sarunā piedalīsies arī talantīgais uzņēmējs Elviss Straupnieks, kurš jau 12 gadu vecumā izlēma nodarboties ar uzņēmējdarbību un 16 gadu vecumā sāka cīņu par juridisku pilngadību, kā arī finanšu institūta vadītājs vienā no lielākajām bankām Latvijā Reinis Jansons. Viņš ar kolēģiem izveidojis Finanšu laboratoriju ar mērķi uzlabot jauniešu finanšu pratību. Diskusijas dalībnieku vidū būs arī skolniece un skolēnu mācību uzņēmuma Wheelift vadītāja Kitija Koroševska un aizrautīgais uzņēmējs, Creamfinance līdzdibinātājs un vadītājs Matīss Ansviesulis. Diskusija latviešu valodā.

31.08. Diskusija “Darbinieku trūkums robotizācijas laikmetā - kā tas ir iespējams?”

Sestdien, 31. augustā, plkst. 15.00 notiks diskusija par nākotnes darba tirgu - jauno profesiju iespējām un izaicinājumiem. No vienas puses, mēs aktīvi runājam par to, ka automatizācija un roboti draud ar darbavietu samazināšanos. No otras puses, bezdarba līmenis pasaulē vēl nekad nav bijis tik zems. Kā tas iespējams? Cilvēki atrod sev jaunas nodarbošanās, piemēram, kļūst par influenceriem vai, respektējot izmaiņas tradicionālajās nozarēs, paši iesaistās jaunu risinājumu veidošanā. Vai iespējams, ka roboti aizstās cilvēku, bet cilvēkiem tāpēc radīsies jaunas, vēl nebijušas iespējas realizēt sevi profesionālajā dzīvē? Diskusiju vadīs un LEGO® SERIOUS PLAY® instruktore un portāla Labs of Latvia redaktore Ieva Treija. Sarunā piedalīsies Latvijas Blogeru un influenceru asociācijas dibinātāja Maija Armaņeva, digitālās agronomijas konsultants Gatis Bērziņš, juridisko dokumentu automatizācijas risinājuma Juro izstrādātājs Pāvels Kovaļēvičs un Nodarbinātības valsts aģentūras direktores vietniece Kristīne Stašāne. Diskusija latviešu valodā.

31.08. Diskusija “Apsteigt nākotni. Jauno profesiju pārstāvju pieredzes stāsti”

Sestdien, 31. augustā, plkst. 17.30 nākotnes profesijām pievērsīsies jauno profesiju pārstāvji - esportists, neirospēļu izstrādātājs un stand-up komiķe. Vai pazīsti vēl kādu mašīnrakstītāju vai ormani? Diez vai. Runā, ka ne tik tālā nākotnē varētu izzust grāmatvežu un telemārketinga speciālistu profesijas. Kamēr gatavojamies tam, ka nākotnē būs jāizšķiras - kļūt par atkritumu inženieri, komerciālo kosmosa lidojumu pilotu vai lidojošo auto instruktoru, tikmēr citi jau šobrīd naudu pelna ar darbiem, kādi vēl nesen daudziem pat prātā nevarēja ienākt. Arī nākotne, kurā darbavietās vadību šķietami pārņems mākslīgais intelekts un automatizācija, patiesībā pieder cilvēkam. Diskusiju vadīs Mārtiņš Ķibilds, un jautājumus uzdos arī Tilde virtuālā asistente Laura. Diskusija latviešu valodā.

31.08. Prezentācija “Darba tirgus. Šodien. Rīt. Kāpēc?”

Savā prezentācijā pētnieks, autors un lektors no Lielbritānijas Šons Pilots de Šenesijs diskutēs, kāpēc nākotnē nodarbinātība izskatīsies krietni citādi nekā šobrīd. Kļūsim daudz progresīvāki tādos aspektos kā vecums, dzimums, dažādība un izglītība. Darba iespējas kļūs arvien alternatīvākas, elastīgākas un pielāgojamas individuālām vajadzībām - ja līdz šim uzņēmumiem darbinieki “piederēja”, tad nākotnes modelī kompānijas vajadzīgos speciālistus piesaistīs. Nākotne piederēs evolūcijai, kas kļūs par jauno realitāti pasaulē, ko varētu raksturot kā #NormālībaiNē. Tāpēc ir jāmaina un jāpārformulē pati darba attiecību koncepcija. Pasākums angļu valodā.

31.08. Robotikas nodarbības ar ROBO HUB

Tehnoloģijas ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Vai proti izskaidrot savam bērnam, kā tas viss strādā? Un kādēļ to vajadzētu zināt? Atklātajā robotikas nodarbībā būs lieliska iespēja izmēģināt un saprast, kas ir robotika. Tā būs nodarbība bērniem no 6 līdz 9 gadu vecumam, kurā varēs konstruēt un programmēt robotus. Būs sacensības! Aicināti piedalīties arī vecāki. Darbnīca latviešu valodā.

Ieeja festivālā iNOVUSS ir bez maksas. Plašāka informācija par festivālu mājaslapā www.inovuss.lv un LIAA Facebook lapā https://www.facebook.com/LIAALatvija. Festivāls tiek rīkots Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” ietvaros.