Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pēc valdībā novērotā Muižnieks saskata iespēju tikt apstiprinātam LU rektora amatā

© Dāvis Ūlands/F64

Pēc otrdien valdībā novērotā Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks saskata iespēju tikt apstiprinātam amatā, izriet no viņa sacītā žurnālistiem.

Viņš sacīja, ka pašlaik Valsts kancelejas atzinums par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt viņu amatā, un arī augstskolas piesaistīto zvērinātu advokātu biroju atzinumi ir "par labu viņam". Viņš sacīja, ka "apšauba iespēju nedēļas laikā atrast vēl kādus pārkāpumus vai citas normatīvo aktu interpretācijas".

Muižnieks sacīja, ka novērtē akadēmiskās un zinātniskās sabiedrības atbalstu, par ko ir ļoti pateicīgs. Tas, viņaprāt, liecina, ka viņa ievēlēšanas leģitimitāte ir ne tikai LU saimes, bet visas akadēmiskās saimes pārliecība.

"Tā būtu ļoti revolucionāra pieeja mēģināt to apšaubīt un iet prettiesisku, nelikumīgu ceļu, kaut kā īpaši paplašināt un interpretēt normatīvos aktus[..]," pauda Muižnieks.

Viņš pieļauj, ka šīs nedēļas laikā gaidāmais valdības lēmums varētu nosliekties par labu viņam.

Vaicāts, vai joprojām apsver iespēju vērsties tiesā, ja amatā netiks apstiprināts, Muižnieks atbildēja apstiprinoši. "Domāju, ka Latvijas Universitāte un arī es personīgi šo lēmumu apstrīdētu," viņš teica.

Tāpat Muižnieks žurnālistiem uzsvēra, ka iebildumi, kuri šodien izskanēja valdībā ir atspēkoti un pārliecinoši parāda, ka Muižnieka ievēlēšana rektora amatā ir bijusi likumīga un leģitīma, un tā to uztver arī LU saime.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ministru viedokļiem daloties, valdība otrdien tomēr vēl nepieņēma lēmumu LU rektora jautājumā.

Balstoties uz Valsts kancelejas paustajām bažām par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, valdība nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, lai dotu laiku ministrijai sagatavot pamatotāku rīkojuma projektu.

"Attīstībai/Par" ministri aicināja šodien vēl nelemt par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, bet gan lemt tad, kad tiesību akts tiktu sagatavots tiesiski. Šim viedoklim pievienojās "Jaunās Vienotības" un "KPV V" ministri. Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" ministri atbalstīja IZM sagatavoto rīkojuma projektu.

IZM rosinājusi neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo pēc tās domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Valdībai iesniegtajā rīkojuma projektā IZM norādīja, ka izvērtējot un pārbaudot tai pieejamo informāciju par LU rektora vēlēšanām 24.maijā un 6.jūnijā notikušajās LU Satversmes sapulces sēdēs, konstatēja virkni būtiskus Augstskolu likuma un LU Satversmes pārkāpumus, kuru rezultātā ir apšaubāms ievēlēšanas tiesiskums.

Ministrija aicināja valdību Muižnieku neapstiprināt, pamatojot ar nepieciešamību novērst situāciju, ka LU rektora amatā tiktu apstiprināts rektors, kurš ievēlēts, neievērojot Augstskolu likumā, LU Satversmē un uz tās pamata izdotajos tiesību aktos noteikto kārtību un nosacījumus.

LU, kopš IZM lūdza Izglītības kvalitātes valsts dienestam sniegt atzinumu par vēlēšanu tiesiskumu, ir noliegusi visus tai piedēvētos pārkāpumus un pat pieaicināja divus zvērinātu advokātu birojus veikt neatkarīgu atzinumu. Juristi norādīja, ka LU neesot būtiski pārkāpusi Augstskolu likumu un LU Satversmi, lai Muižnieku neapstiprinātu amatā.

LU vairākkārtīgi ziņoja, ka gadījumā, ja Muižnieks netiks apstiprināts rektora amatā, lēmums tiesas ceļā tiks apstrīdēts.