Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mākslas paraugskola Daugavpilī

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Daugavpils Saules skolai pirms diviem gadiem apritēja simt gadi. No sākotnējās sieviešu rokdarbu Kaucmindes tā nogājusi garu ceļu līdz modernai dizaina un mākslas vidusskolai, kas 2017. gadā ieguva profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) statusu. Skola šobrīd paplašinās un cer, ka ar laiku tā aizņems veselu mākslai veltītu kvartālu.

Skola, kas ir Daugavpils pašvaldības pārziņā, ir viena no modernākajām Latvijas mākslas skolām, kurā mācās 150 radoši jaunieši. Tā ir arī interešu izglītības vieta ap 380 bērniem, te notiek arī pieaugušo kursi, semināri un konferences. Iespējams, ka šogad audzēkņu skaits vēl augs, jo augustā ir īstais pieteikšanās laiks, skaidro Saules skolas projektu vadītāja Olga Krumpāne. Patlaban skolā rit lieli būvniecības darbi, kuru izmaksas lēšamas ap 5 miljoniem eiro (tostarp Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, ko bija iespējams piesaistīt infrastruktūras uzlabošanai mācību iestādēm ar PIKC statusu). Līdzšinējās telpas jau sen ir par šaurām un prasībām neatbilstošām gan profesionālajai vidusskolai, gan bērnu mākslas skolai. Šobrīd vidusskolas vispārējo priekšmetu kabineti izvietoti bijušajā Daugavpils universitātes ēkā iepretim skolai, diemžēl - maz piemēroti šīsdienas prasībām. Projektu pabeidzot, vecās un nojauktās mājas vietā būs jauns korpuss ar līdz šim vēl neredzētu fasādes noformējumu, nodrošinot skolēniem mūsdienīgu mācību vidi. Taps arī skaists iekšpagalms. Ieceru vēl ir daudz - piemēram, izveidot savu dienesta viesnīcu tur, kur šobrīd ir bērnu mākslas skola (projekts jau ir izstrādāts). Tā soli pa solim varbūt realizēsies vispārdrošākais sapnis par sava kvartāla izveidi. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes pārstāve Evelīna Balode norāda, ka, pateicoties projektiem un pašvaldības atbalstam, izdevies atjaunot un pārbūvēt arī vēsturisko ēku - gan izveidojot no bēniņiem trešo stāvu, gan nodrošinot vides pieejamību. Līdzīgā veidā izdevies iegādāties arī vajadzīgās iekārtas, piemēram, digitālo printeri un modernu sietspiedes aprīkojumu.

Skola domā ne tikai par ārējo veidolu un skaistu un estētisku vidi, bet arī daudzpusīgu izglītības piedāvājumu. Te var apgūt šādus dizaina veidus: reklāmas, interjera, foto (tā šobrīd ir pati populārākā), koka izstrādājumu, tekstilizstrādājumu, apģērbu, multimediju (tā tika izveidota pērn) dizainu. Patlaban esot vairākas ieceres, piemēram, par mēbeļu vai koka fasāžu detaļu restauratoru sagatavošanu. Tā kā Daugavpilī ir daudz koka ēku, šādas prasmes būtu ļoti noderīgas. Tāpat varētu ar laiku gatavot ainavu dizainerus. Šķērslis daudzām idejām ir tas, ka grūti sameklēt atbilstošus pasniedzējus uz vietas. Arī veidojot multimediju programmu, nācies pamatīgi meklēt - un tagad divi brauc pat no Rīgas, teic O. Krumpāne.

Skolā tiek uzņemti gan pamatskolas, gan vidusskolas beidzēji. Tiem, kas jau ieguvuši vidējo izglītību, vecuma ierobežojumu nav. Viņiem apmācības laiks ir divi gadi, kamēr pēc devītās - četri, apgūstot gan vispārizglītojošos, gan profesionālos priekšmetus (ceturtajā gadā tiek izstrādāts un aizstāvēts kvalifikācijas darbs). Beidzot skolu, absolventiem tiek piešķirta trešā kvalifikācijas pakāpe. Pēc tam daudzi turpina mācības Mākslas akadēmijā, Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolā, Rīgas Tehniskajā universitātē un Daugavpils universitātē. Protams, daļa arī aizbrauc uz ārzemēm vai sāk strādāt citu vadītos uzņēmumos, daži izveido savējos. Ir arī tādi, kas atnāk uz savu skolu jau pedagoga statusā. Patiesībā trešdaļa no 40 cilvēku lielā kolektīva izglītību ieguvuši šajā skolā, stāsta O. Krumpāne.

Savā ziņā ir labi, ka skola pieder pašvaldībai - tad ir iespējams veidot mazākas grupas (8 līdz 10 audzēkņi katrā). Nav arī sajūtas, ka esi atkarīgs no ministrijas nostādnēm un finansējuma, teic E. Balode, piebilstot, ka varot labi salīdzināt, kā izskatās Saules skola un Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskola, kas ir Kultūras ministrijas pārziņā un kopš uzcelšanas 60. gadu beigās nav piedzīvojusi nopietnu atjaunošanu.