Satversmes tiesa vētīs stipendijas

Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par stipendiju piešķiršanas nosacījumiem, un savu spriedumu gatavojas pieņemt līdz šā gada beigām.

Lieta ierosināta par Ministru kabineta veiktajiem grozījumiem noteikumos par stipendijām – to atbilstību Satversmes 91. un 112. pantam. Satversmes 91. pants garantē cilvēku vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, bet Satversmes 112. pants noteic tiesības uz izglītību.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska norāda, ka apstrīdētā norma reglamentē stipendiju piešķiršanas nosacījumus, nosakot, ka prioritāte stipendijas saņemšanā ir sociāli mazāk aizsargātiem indivīdiem.

Pieteikuma iesniedzēji Edgars Ābols un Artūrs Pušmucāns uzskata, ka stipendijas mērķis nav sociālā palīdzība, bet gan spējīgo studentu motivēšana un atbalstīšana. Satversmes tiesa uzaicinājusi līdz šā gada 30. septembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir gada beigas – 30. decembris.

Izmaiņas stipendiju piešķiršanas kārtībā stājās spējā pagājušā gada vasarā. Tās noteica, ka stipendiju konkursa kārtībā var saņemt studējošais, kas sekmīgi nokārtojis pārbaudījumus, iegūstot attiecīgajam semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu. Priekšroka ir studentam, kas ir invalīds, bārenis, nāk no ģimenes, kurā audzina trīs vai vairāk bērnu, vai kuram pašam ir bērni, vai no trūcīgas ģimenes.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.