Skolas nāvē vaino Koķi

© Juris Ģigulis

Lauku pedagogi nav noticējuši Izglītības un zinātnes ministrijas apgalvojumiem, ka skolu slēgšana ir pašvaldību iekšējā lieta. Maza Rietumkurzemes miesta Ziru skolas bēru ceremonijā ministre Tatjana Koķe neklātienē piedalījās kā kaprace.

Drūmi skanot Šopena Sēru maršam, pagājušās nedēļas nogalē 142 gadu vecumā tika apbedīta nelielā Ziru skola. Viss notika kā īstās bērēs – bija zārks, bija sveces, raudošas sievietes, uzrunas, kurās aizgājēja pieminēta tikai ar labu vārdu, kaut gan netrūktu arī, par ko viņu kritizēt. Bet pie zārka atradās izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes fotogrāfija ar parakstu – Kaprace. Īpašu dramatismu šai ceremonijai piešķīra divi dzērvju kāši, kas, gluži kā atvadoties no skolas, lēnām riņķoja virs bēru viesu galvām. Skolēni šajā skumjajā pasākumā nepiedalījās, viņi mācās citās skolās – Užavā, Ventspilī; kopskaitā 60 bērnu. Bet skolotāji un tehniskie darbinieki bija pilnā sastāvā. Tehniskajiem darbiniekiem darbavieta vēl kādu laiku saglabāsies, jo pašvaldība negrib atstāt ēku zagļu rīcībā.

Formāli lēmumu par skolu slēgšanu patiešām pieņem pašvaldības, ministrija šos lēmumus tikai saskaņoja.

1. septembrī Latvijā mācības vairs neatsākās 52 skolās, tajā skaitā Ziru skolā. Taču, kā skaidro skolas direktors un arī bēru ceremonijas vadītājs Edgars Naudiņš, visu izšķīra skolotāju algu samazinājums, bet tās pedagogiem maksā valsts. Arī izglītības kvalitātes kritums esot ministrijas organizēts – patlaban laukos tiek apvienotas pamatskolu vecākās klases. Ministrijā Neatkarīgajai gan apgalvo pretējo – ka princips nauda seko skolēnam ir līdzeklis mācību kvalitātes uzlabošanai. Tikmēr mazajās lauku skolās skolotājiem pat lāgā nesanākot pilna slodze. Kaimiņpagastā Zlēkās latviešu valodas skolotājai alga no 700 latiem uz papīra tagad sarukusi līdz 175 latiem. Slēgtās Ziru skolas pedagogi, protams, citur netiek gaidīti atplestām rokām. Tikai vienam no astoņiem skolotājiem izdevies aiziet uz Užavu, bet pārējie, direktoru ieskaitot, kuplinās prāvo rindu Ventspils Nodarbinātības dienestā.

Izglītības un zinātnes ministrija, lūgta komentēt Zirās notikušo bēru ceremoniju, vēlreiz atgādina Izglītības likuma 23. pantu, proti, ka pašvaldību izglītības iestādes dibina, reorganizē vai slēdz pašvaldības. Tomēr vienlaikus ministrija atzīst arī savas kļūdas – pēdējos desmit gados izglītības iestāžu tīklam un tā sakārtošanai netika pievērsta atbilstoša uzmanība.

No 1998./1999. līdz 2008./2009. mācību gadam skolēnu skaits samazinājies par apmēram 30%, skolu skaits – apmēram par 12%, pedagogu skaits – apmēram par pieciem procentiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.