Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šuplinska atklāj, kur varētu rast finansējumu skolotāju algu paaugstināšanai 2020. gadā

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Daļu finansējuma pedagogu darba samaksas paaugstināšanai 2020.gadā varētu iegūt no veiktajām reformām izglītības sistēmā, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

LETA jau ziņoja, ka valdība otrdien pieņēma grozījumus "Pedagogu darba samaksas noteikumos", paredzot no šā gada 1.septembra palielināt pedagogu minimālo atalgojumu par likmi no 710 līdz 750 eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādīja, ka algu celšanai šogad nepieciešami 7,66 miljoni eiro, bet 2020.gadā - 22,97 miljoni eiro. Ministri atbalstīja IZM pieprasījumu par algu celšanu šogad, bet par skolotāju algu palielināšanai nepieciešamo finansējumu 2020.gadā vēl nelēma.

Finanšu ministrijā skaidroja, ka jautājums par papildus nepieciešamo finansējumu 22 973 631 eiro apmērā 2020.gadā ir skatāms nākamā gada budžeta sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu finansējuma pieprasījumiem, ievērojot valsts budžeta finansiālās iespējas.

Pēc valdības sēdes Šuplinska atzina, ka viņa patlaban nevar nosaukt precīzu avotu, kur iegūt finansējumu skolotāju algu celšanai 2020.gadā. Tiesa, kā vienu no iespējamiem avotiem ministre minēja ietaupījumu, kas radīsies no skolu tīkla sakārtošana.

Pēc IZM datiem, 2019./2020.mācību gadā ir notikušas izmaiņas 61 iestādē, tādējādi reformas rezultātā tika ietaupīti 2,12 miljoni eiro.

Arī FM savā atzinumā norādīja, ka reformas izglītības jomā ir jāīsteno, jo to rezultātā uzlabosies sistēmas efektivitāte un veidosies pozitīva fiskālā telpa. Vienlaikus FM piebilda, ka IZM reformu īstenošanai nepieciešamie normatīvo aktu projekti jāizstrādā līdz šā gada 31.augustam, lai reformu rezultātā iegūto finansējumu varētu novirzīt pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai sākot no 2020.gada.

Šuplinska pauda cerību, ka valdības lēmums par finansējuma nodrošināšanu skolotāju algu celšanai no šā gada 1.septembra būs kārtējais solis, kas ļaus efektivizēt izglītības sistēmu un attiecīgi arī cels izglītības kvalitāti.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka valsts mērķis ir nodrošināt tādu sistēmu, lai ikviens audzēknis jebkurā skolā iegūtu vienlīdz kvalitatīvu izglītību.