Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Jauno dizaineru idejas – no kafijas biezumiem līdz biatlonam

JAUNI UN RADOŠI. 20 jauno diplomandu paveiktais ir labs sākums dizainera karjerā © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes ātrijā ir apskatāmi 20 jauno dizaineru diplomdarbi. To tematiskais spektrs ļoti plašs – ir gan mēbeles, gan konstruktori bērniem, gan virtuves piederumi un daudz kas cits. Īpaša uzmanība pievērsta materiālu pārstrādes iespējām, dodot otro elpu dažādām lietām. Tapis arī sadarbības projekts ar pasūtītāju – biatlona tukššaušanas treniņa ierīce.

Ja pērnā gada Materiālu tehnoloģijas un dizaina bakalaura programmas beidzēji izstādē lielāku akcentu likuši uz lieliem apjomiem, tad šoreiz dominē sīkpriekšmeti. Studenti savos darbos izmantojuši dažādus materiālus, īpašu uzmanību pievēršot tam, lai pēc iespējas mazāk rastos pārpalikumu un tie tiktu pārstrādāti, uzsver RTU Dizaina un materiālu tehnoloģiju katedras vadītājs Edgars Kirilovs.

Vinila plates, videospēles un tautastērps

Raksturojot izstādē redzamo, viņš kā vienu no cikliem min risinājumus dažādu interešu grupu vajadzībām. Piemēram, melomāniem - vinila plašu kolekcionāriem radīta atskaņošanas tehnikas un plašu uzglabāšanas sistēma (autore Renāte Raubišķe). Tāpat arī kolekcija videospēļu cienītājiem (autore Anita Aišpure), kurā ir vadu organizators ar astoņiem oriģināliem elementiem, galda un sienas apgaismojums - ar uzņēmuma logo. Apgaismojums vadāms ar pulti, mainot tā krāsu, spilgtumu, mirgošanas režīmus. Visi elementi ergonomiski un estētiski savienojas rakstā, kuru lietotājs var veidot pats.

Savukārt Alise Rūja parūpējusies par tautastērpu īpašniecēm. Viņas radītā mugursoma ir paredzēta kroņu un aksesuāru uzglabāšanai. To izgatavot pamudinājis pašas vaļasprieks - viņa ir tautas deju kolektīva dalībniece. «Līdz šim nācies visu bagātību glabāt kurpju vai citās kastēs, kas nav izturīgas un nekalpo ilgi. Turklāt visu nākas nest rokās, bet tās jau aizņemtas ar tērpu, tāpēc labākais risinājums ir mugursoma ar vairākiem nodalījumiem, kas ir savienojami un atvienojami ar rāvējslēdzēju palīdzību,» skaidro Alise. Viņa neslēpj, ka bijušas nelielas šaubas, vai atļaus tādu ideju realizēt, jo tā nav ļoti saistīta ar interjeru vai dizainu - tas vairāk ir tekstils. Tāpat bažījusies par šūšanu, jo pati neesot ar to nodarbojusies. Taču prieks, ka šuvēja, kas izpildījusi pasūtījumu, labi tikusi galā ar filcu un ādu, ko izvēlējusies tāpēc, ka labi sader kopā ar tautastērpa filozofiju.

Bērniem - arī ar īpašām vajadzībām

Jau tradicionāli jaunie dizaineri pievērsušies bērnu vajadzībām. Sākot ar mēbelēm, līdz konstruktoriem un spēlēm, un bērniem ar īpašām vajadzībām. Tā Anastasija Ribaka izstrādājusi dažādi komplektējamu produktu no modulāriem pufiem un metāla karkasa, kurš var kalpot kā krēsls lielākiem un mazākiem, bet, apgriezts otrādi, kā galdiņš četrus līdz sešus gadus veciem bērniem vai arī kā žurnālgaldiņš. Padomāts arī par papildu elementiem no ekoādas: actiņas un figūras, kas brīvi piestiprināmas jebkurā vietā, ļaujot bērniem radoši izpausties.

Vaira Monta Meldere radījusi kolekciju Kosmoss, kas sastāv no piekariņiem ar kustīgām funkcijām, kas radīts ar mērķi palīdzēt bērniem ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu. Tie izglītošanās procesā atvieglo bērniem koncentrēšanos, jo viņiem ir būtiskas taktilas darbības. Turklāt kolekcija gatavota no bioplastmasas un silikona, kas ir nekaitīgs saskarē ar ādu vai siekalām.

Ilona Šmatko izstrādājusi galda spēli Arena, kas paredzēta pirmsskolēniem, pamudinot apgūt angļu valodu mājas apstākļos. Bērniem tiek piedāvāts pildīt aktīvus uzdevumus, nosaukt attēlus, atkārtot vārdus un ar dzirdi atpazīt angļu valodas vārdus. Par pareizām atbildēm bērni saņem žetonus. Kas ir būtiski - pareizu izrunu veidot palīdzēs īpaša lietotne, kuru varēs ielādēt telefonā un izmantot spēles laikā.

Vēl arī bērnu vajadzībām tiek piedāvāts lielizmēra konstruktors (autore Aļina Aksjonova), kas ļaus pagatavot ar savām rokām mājiņu, kuģi, lidmašīnu, raķeti vai jebkuru citi būvi, papildinot to ar košiem aksesuāriem. Bet, lai iesaistītu jaunāko paaudzi virtuves darbos, tapis produktu sagatavošanas komplekts Tidy (autore Tatjana Kolomenčikova). To veido liela, izturīga un stabila masīvkoka griešanas virsmas ar rieviņu, ietilpīgu izvelkamo paplāti un četriem dažādu izmēru un krāsu konteineriem nesagriezto un sagriezto produktu izvietošanai. «Svarīgi, ka viss ir drošs, stabils, krāsains - tieši tāds, lai uzrunātu bērnus izmēģināt roku virtuves darbos,» saka katedras vadītājs.

Atjaunojamie materiāli

Jau tradicionāli - vairāki darbi veltīti atjaunojamiem materiāliem un videi draudzīgiem risinājumiem. Viens no oriģinālākajiem - trauks izlietoto kafijas biezumu sagatavošanai otrreizējai izmantošanai. Vinetai Haritonovai būtiska šķitusi šā vērtīgā bioloģiskā materiāla, kas var kalpot kā papildmēslojums istabas un dārza augiem vai kosmētisks līdzeklis, pareiza uzglabāšana, jo, neatbilstoši glabāts, tas diezgan ātri sāk bojāties. Viņa piedāvā likt lietā īpašu trauku, kas aizkavē pelējuma rašanos, nodrošinot brīva gaisa piekļuvi uzglabāto biezumu masai. Ieteicams esot to turēt ledusskapī plus četru grādu temperatūrā. Tā kā trauks izgatavots no nerūsējošā tērauda, tas ļauj ērti veikt termisko apstrādi, lai sagatavotu izlietotos biezumus tālākai izmantošanai un uzglabāšanai.

Viņas kursabiedrene Madara Ārente uzmanību pievērsusi novalkātam apģērbam - proti, džinsu auduma biksēm. Viņa iesaka tās nevis izmest, bet dot tām otro iespēju - izgatavojot paneļus, no kuriem var izveidot moduļveida ziņojuma dēli, kur izvietot piezīmes, atgādinājumus, fotogrāfijas gan darba vidē, gan mājās. «Produkts piesaista ar savu neparasto vizuālo izskatu, tekstūru un vēstījumu par resursu otrreizējo izmantošanu. Tas ir tikai sākums materiālam, to var attīstīt daudz plašāk,» teic Edgars Kirilovs.

Pērn izstādē varēja redzēt arī pasūtījuma darbus. Tāds ir arī šogad - Sintija Kozule pēc Latvijas Biatlona savienības lūguma radījusi biatlona vajadzībām domātu ietvaru elektroniskai palīgierīcei tukššaušanai jeb tēmēšanai un šaušanai, neizmantojot patronas. Tās komplektā ir uztvērējs, lāzera raidītājs un lietotne, kas analizē un apkopo tēmēšanas un šaušanas datus.

Edgars Kirilovs atzīst, ka gadās arī īsti veiksmes stāsti, kuru sākums ir bakalauru darbi, piemēram, tāds bijis koka velosipēds. Tas šobrīd jau tiek ražots visā pasaulē, bet starts ir bijis RTU dizaina diplomandu darbu izstādē, kur uzņēmējs to noskatījis. «Parasti ir divi līdz trīs darbi, kas iziet ārpus augstskolas sienām. Starp citu, labākās idejas nereti rodas tieši praksē, kur studenti dodas jau otrajā kursā. Prakses uzņēmumos daļai jauniešu paver sadarbības iespējas un arī nākotnes darbavietu,» norāda katedras vadītājs.