Elektroniskajā sistēmā studijām LU, LLU un RTU pieteikušies 8949 reflektanti

Šogad, izmantojot elektronisko pieteikšanās sistēmu, kā arī personīgi ierodoties mācību iestādē, Latvijas Universitātē (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) un Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) kopumā studijām pieteikušies 8949 reflektanti, ziņo LU.

Kā aģentūrai LETA skaidroja LU pārstāve Gundega Krakopa, vakar LU sniegtā informācija par 8881 reflektantu tikai LU esot bijis pārpratums, jo neesot iespējams noteikt, cik cilvēki ir pieteikušies katrā universitātē atsevišķi. Tas bijis visu universitāšu kopīgais reflektantu skaits. 2.augustā būs zināmi uzņemšanas rezultāti valsts budžeta finansētajās studiju vietās un tas, cik studenti kurā augstskolā bija pieteikušies.

RTU pārstāve Egita Kancāne sākotnēji apstiprināja jau iepriekš sniegto informāciju, ka RTU studijām pieteikušies 6236 reflektanti. Viņa pauda neizpratni par kopējiem sniegtajiem skaitļiem. Iespējams, ka noticis kāds pārpratums, sacīja Kancāne. Tomēr pēc tam izrādījās, ka universitāte ir kļūdīgi interpretējusi pieteikumus.

Tā RTU ir saņēmusi 19 917 pieteikumus, bet pieteikumus iesniegušo reflektantu skaits pagaidām nav zināms. RTU reflektantu reģistrēšanās pamatstudijām valsts budžeta finansētajās studiju vietās notiks no 3.augusta līdz 6.augustam. Uzņemšanas gala rezultāti RTU valsts budžeta finansētajās studiju vietās būs zināmi 9.augustā.

Krakopa atzina, ka sistēma ieviesta pirmo gadu, tāpēc, iespējams, ne visi uzreiz spēj to izprast. Pēc viņas sacītā, nav iespējams, ka vien RTU saņemti tik daudzi pieteikumi. Iespējams, tiekot nepareizi interpretēti skaitļi, jaucot saņemtos pieteikumus ar reflektantu skaitu, jo reflektanti varēja pieteikties gan vairākās augstskolās, gan arī vairākās studiju programmās, skaidroja LU pārstāve.

Pēc viņas sacītā, provizoriskie pieteikumu rezultāti liecina, ka konkursu uz studiju vietām visās trijās universitātēs kopumā izturēs aptuveni 8250 reflektantu, no tiem Latvijas Universitātē - 4200.

Kopumā LU iesniegti 25 903 pieteikumi. Pieteikumu statistika liecina, ka LU, līdzīgi kā aizvadītajā gadā, vispopulārākās programmas arī šogad bija "Komunikācijas zinātne" - 1159 pieteikumi, "Vadības zinības" - 1055 pieteikumi un "Tiesību zinātne" - 1045 pieteikumi.

RTU informēja, ka šogad valsts budžeta finansētajās pamatstudiju vietās RTU saņēmusi 6236 reflektantu pieteikumus, no kuriem lielākā daļa - 913 reflektanti - vēlas studēt telekomunikāciju programmā.

Pirmo gadu līderpozīcijās popularitātes ziņā RTU ir programma "Telekomunikācijas", informē RTU.

Otrā populārākā RTU pamatstudiju programma ir "Informācijas tehnoloģija", kurā saņemti 769 pieteikumi, trešā - "Uzņēmējdarbība un vadīšana", kur saņemti 759 pieteikumi, ceturtā - "Datorsistēmas" ar 744 pieteikumiem, bet piektā populārākā studiju programma ir "Enerģētika un elektrotehnika" ar 674 pieteikumiem.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais