Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mākslas skolām naudu remontiem nedod

© SCANPIX

Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) ugunsdrošības un ventilācijas sistēmas sakārtošanai vajadzīgi vairāk nekā 400 000 eiro. Savukārt Nacionālajai mākslu vidusskolai (NMV) zāles pārbūvei – 44 000 eiro. Valdība šobrīd šo jautājumu izskatīšanu ir atlikusi, lai gan Kultūras ministrija (KM) uzstāj, ka kavēšanās tikai pasliktinās situāciju un apdraudēs cilvēku drošību un veselību.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pārbaudē konstatējis virkni pārkāpumu 1904. gadā celtajā ēkā (valsts nozīmes kultūras piemineklis) Kalpaka bulvārī 13. VUGD noteicis to novēršanas termiņu līdz 2023. gada 26. novembrim, pretējā gadījumā draudot uzlikt naudas sodu no 50 līdz 10 000 eiro. Turklāt SIA LBS-Konsultants ēkas tehniskajā apsekošanā fiksējusi, ka ēkas pagrabstāvā ir palielināts gaisa mitrums, ko izraisa nekvalitatīvi izbūvētais centralizētās apkures sistēmas pieslēgums. Telpās nav pietiekama ventilācija, līdz ar to rodas pelējums uz sienām.

Akadēmijas ugunsgrēka trauksmes signalizācijas sistēmas, balss izziņošanas sistēmas un evakuācijas izeju izbūvei atbilstoši normatīvo aktu prasībām vajadzīgi 407 374 eiro. Ne LMA, ne Kultūras ministrijas (KM) budžetā nav šādas naudas, tāpēc to tiek lūgts rast no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Savukārt Profesionālās izglītības kompetences centrā Nacionālā Mākslu vidusskola, kas apvieno Rīgas Doma kora skolu, Jaņa Rozentāla mākslas skolu, Emīla Dārziņa mūzikas skolu un Rīgas Horeogrāfijas skolu, ir steidzami nepieciešams sakārtot Emīla Dārziņa mūzikas skolas koncertzāli.

«Skola nevar pilnvērtīgi nodrošināt profesionālās izglītības kompetences centram noteiktās izglītības funkcijas, jo zālē elektroapgādes sistēma ir neapmierinošā stāvoklī, ventilācija faktiski nedarbojas, apgaismojums ir nepietiekams, skatuves iekārtojuma iespējas un aprīkojums nav piemērots uzdoto funkciju īstenošanai,» norāda KM.

Arī Valsts nekustamie īpašumi norādījuši, ka skolas skatuves grīdas konstrukcijas ir neapmierinošas, ar izteiktām augstuma līmeņa svārstībām (līdz 39 cm). Zālē notiek baleta mācību nodarbības audzēkņiem līdz 17 gadu vecumam, koncerti un deju pasākumi visas dienas garumā, un tur atrasties audzēkņiem vairs nav droši. Tāpat telpā praktiski nav nekādas gaisa apmaiņas, gaiss ir sasmacis, tāpēc nepieciešams steidzami izbūvēt ventilācijas sistēmas atbilstoši prasībām. Veselības inspekcija rosinājusi uzlabojumus veikt nekavējoties, jo situācija uzskatāma par ārkārtēju. Zāles pārbūves projektēšanas izmaksas atbilstoši tāmei ir 44 770 eiro (ar PVN) - arī šie līdzekļi tiek lūgti no finansējuma neparedzētiem gadījumiem.

Pagājušajā valdības sēdē, kur tika skatīts šis jautājums, premjers Krišjānis Kariņš rosināja atlikt to uz vienu nedēļu. Kultūras ministre Dace Melbārde gan iebilda, ka atlikšana neko nemainīs, tikai nevajadzīgi saasinās sabiedrības uzmanību. It īpaši satraukušies par notiekošo esot NMV vecāki.

Finanšu ministrs Jānis Reirs norādīja, ka minētā situācija abās mācību iestādēs nav izveidojusies «vakar un šodien», tāpēc nevar tikt atrisināta ar finansējumu, kas paredzēts ārkārtas gadījumu seku novēršanai. Vajagot tomēr tikt skaidrībā, kā rīkoties. Jo naudas šajā «fondā» ir ļoti maz - vien 17 miljoni eiro. Ja tie tiks dalīti pa labi un pa kreisi, tad beigsies jau ļoti ātri - augustā. Arī šajā gadījumā tiek prasīta diezgan liela summa - teju pusmiljons. Vajadzīga visu koalīcijas politisko partiju piekrišana, lai akceptētu lūgumu, tāpēc šobrīd to nav iespējams apmierināt.

D.Melbārde pauda, ka ar šādu nostāju KM tiek dzīta stūrī, jo sākotnēji gan LMA, gan NMV vajadzīgie līdzekļi tika pieteikti kā KM prioritārie pasākumi, taču, pieņemot valsts budžetu, atbalstu nesaņēma, tāpēc tika ieteikts tos iesniegt «uz neparedzētiem gadījumiem». Tagad atkal tiek sacīts, ka vajadzēja iesniegt šos pieteikumus citā formātā. Neesot tikai saprotams - kādā.