Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vēlas, lai skolu programmās tiek iekļauta pat pašaizsardzības apmācība

© Inga Nestere/ F64 Photo Agency

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par pašaizsardzības apmācības iekļaušanu skolu programmās.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Aija Vanaga. Viņa satraukta par to, ka patlaban zināšanas par pašaizsardzību pavisam nelielai daļai Latvijas iedzīvotāju, turklāt īpaši neizsargāti ir bērni un jaunieši.

Iniciatīvā uzsvērts, ka nereti notiek dažādi fiziska rakstura uzbrukumi ģimenes konfliktos, skolās, uz ielas un citur. Vanaga uzsvēra, ka saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, pašaizsardzība ir atļauta, ja pastāv reāls apdraudējums. Taču bieži vien cietušais nespēj sevi aizsargāt, jo nezina, kā rīkoties, īpaši tad, ja viņš tiek, piemēram, žņaugts, kāds draud ar ieroci, tiek cieši satverts, ielenkts.

Nereti ierastās pašaizsradzības metodes ir neefektīvas, tādēļ rodas daudz un dažādu negadījumu, pauda iniciatīvas autore. Lai gan ir iespējams apmācības apmeklēt par maksu, tās visiem dažādu apstākļu, piemēram, attāluma, finansiālu vai citu apsvērumu dēļ nav pieejamas. Tāpēc tiek rosināts veikt reformas izglītības sistēmā un sporta stundās 5.-9.klases skolēniem, iekļaujot pašaizsardzības apmācību programmu, kā arī nodrošinot to, lai jaunieši līdz 18 gadu vecumam, kuri, mācoties 5.-9.klasē nebūs paguvuši tās apgūt, bet to vēlēsies, varētu iegūt pamatzināšanas bez maksas jebkurā sevis izvēlētā vietā.

Vanagas ieskatā apmācību kurss būtu jāiekļauj sporta stundu programmā. Skolēni saņemtu arī vērtējumus par uzdevuma izpildes precizitāti, pareizību, spēju reaģēt. Lai nodrošinātu to, ka izglītojamie spētu atcerēties, kā rīkoties reālā situācijā, būtu nepieciešams atkārtot zināšanas. Lai apmācības nodrošinātu bez traumām, būtu nepieciešams inventārs, piemēram vingrošanas matrači, kas palīdzētu novērst iespējamo traumu risku un tām būtu jānotiek stingrā skolotāja uzraudzībā. Tā kā Latvijā pastāv pedagogu trūkums, lai nebūtu nepieciešami papildu pedagogi pašaizsardzības apmācībām, būtu jānodrošina obligātie kursi, kuros tiktu apmācīti sporta skolotāji. Kursus vadītu šīs nozares speciālisti, piedāvāts iniciatīvā.

Apmācības palīdzētu būtiski samazināt jebkāda veida negadījumus un noziegumus, kas saistīti ar fizisku uzbrukumu kādai personai vai personām, pārliecināta Vanaga. Iegūtās zināšanas skolēniem būs iespēja nodot arī pārējai sabiedrībai, kā arī pielietot nākotnē, kad skolēns ir pieaudzis.