Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pētniecība jāpārvērš naudā

LŪK, KĀDAS BALVAS. Mirkli pirms augsto tehnoloģiju jaunuzņēmumu prezentāciju sākuma tika parādīti jau ražojošo uzņēmumu un jaunuzņēmumu aprūpēšanas fondu pieteikumi ar dažādu labumu apsolījumiem tiem jaunuzņēmumiem, kuru zinātniskie atklājumi un biznesa priekšlikumi iegūs visaugstāko novērtējumu © Arnis KLUINIS

Šeit palūkosimies uz pirmo soli pētniecības pārvēršanai naudā – uz naudas pārvēršanu pētniecībā.

Palūkoties vārda tiešajā nozīmē šeit iespējams uz fotoattēlu no 12. un 13. aprīlī Rīgā notikušas Magnetic Latvia tehnoloģiju konferences Deep Tech Atelier. Šie vārdi signalizē, ka pasākums notika angļu valodā, kādā sazinājās septiņi simti zinātnieku un uzņēmēju no vairāk nekā 20 valstīm. Zinātnieki centās pārliecināt uzņēmējus, ka zinātniekiem esot jau praktiskai izmantošanai gandrīz gatava ideja, kuras pabeigšanai nepieciešams ieguldīt vēl tikai mazliet, mazliet naudas. Uzņēmējiem bija jācenšas ne mazāk, lai starp daudziem piedāvājumiem atpazītu to, ar kura novešanu līdz solītajam rezultātam naudas ieguldītājs tiktu līdz jaunam līmenim viņa preču vai pakalpojumu producēšanā. Šādā procesā nav strikta dalījuma starp zinātniekiem un uzņēmējiem, jo no abām pusēm tiek prasīta izpratne par pretējās puses domu gaitu un darbības organizāciju; un pilnīgi iespējams, ka saziņa starp zinātniekiem un zinātniekiem un uzņēmējiem un uzņēmējiem materializēsies jaunās precēs un pakalpojumos materializēsies tikpat sekmīgi kā saziņa starp zinātniekiem un uzņēmējiem.

TĀ TOP KATALIZATORI. Jaunuzņēmuma Catalyco piedāvājumu prezentēja Reinis Spunde. «Balvas nedabūjām, bet interesantus cilvēkus satikām,» viņš teica Neatkarīgajai pēc Deep Tech Atelier. Viņa uzņēmums pašlaik ticis līdz priekšlīgumam, kurā pasūtītājs apņēmies pārbaudīt Catalyco izgatavoto katalizatoru un pasūtīt šādu produkciju, ja tās paraugs atbildīs solītajiem parametriem. Ja lietas virzītos vislabākajā veidā, tad Catalyco paspētu šogad saražot piecas tonnas produkta / Arnis KLUINIS

Nav Latvijā zinātnieki tik bagāti, lai spētu privāti apmaksāt savu ideju attīstīšanu un 12. aprīlī redzēto prezentāciju gatavošanu. Pat bagātajās Eiropas valstīs tā tas nav, tāpēc līdz Latvijai atnākuši 15 miljoni eiro atbalsta naudas šādu tēriņu segšanai. Vispirms tie uzticēti valsts finanšu institūcijai Altum, kas izvēlējusies trīs akceleratorus Overkill Ventures, Buildit Latvia un Commercialization Reactor Fund, pie kuriem vērsties savu ideju komercializāciju gribošiem zinātniekiem (ir arī daudzi, kuri negrib - negrib atrauties no pētniecības, no pasniegšanas un zinātnisko rakstu rakstīšanas), lai novestu savas idejas līdz kondīcijai, kas prezentējama ārpus zinātniskās vides. Uz pagājuša gada rudenī izsludināto pieteikšanos akceleratoros atsaukušies vairāk nekā 600 ideju autoru, no kuriem palīdzības saņemšanai tika atsijāti 18. Pieteikumu pieņemšana un sijāšana turpinās un turpināsies vēl nākamajās kārtās līdz ES 2014.-2020. gada plānošanas perioda naudas izsmelšanai. «Pirmais akcelerācijas posms, kas noslēdzās gada sakumā, kā arī otrā posma norise parāda, ka akcelerācijas programma strādā,» Neatkarīgajai apliecināja Altum valdes loceklis Juris Vaskāns. Viņam ir pārliecība, ka visa programma tiks izpildīta plānotajā laikā. Būtiski, ka Latvija ir pirmā Baltijā, kas sekmīgi palaidusi akcelerācijas fondus, lai aizpildītu līdz šim iztrūkušo posmu valsts atbalstā uzņēmējiem. «Šobrīd kopā ar politikas veidotājiem dinamiski krājam zināšanas, lai pēc šīs programmas beigām spertu nākamo evolūcijas soli jauno, inovatīvo industriju atbalstam,» solīja J. Vaskāns.

Deep Tech Atelier tiešais rīkotājs ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kas izmanto dažādus rīkus, ar ko palīdzēt attīstīties jaunajiem uzņēmumiem augsto tehnoloģiju nozarēs.

No šā gada prezentācijām Deep Tech Atelier Startup žūrija par labākajiem atzina sešus piedāvājumus, bet tas neizslēdz iespēju, ka uzņēmēji nepieņems attīstīšanai vēl pavisam citus piedāvājumus. No LIAA puses sagādātās balvas bija ne tieši nauda, bet iespējas virzīties pa prezentāciju kāpnēm tuvāk naudas ieguldītājiem. Ar printēšanu iegūstamu priekšmetu stiprības palielināšanai izmantojamu oglekļa modifikāciju piedāvāšana deva jaunuzņēmumam 3D Strong divas balvas - viena gada bezmaksas dalību INAM (Innovation Network for Advanced Materials - viedo materiālu inovāciju tīkls) un iespēju iekļūt EIT RawMaterials akcelerācijas programmas pirmajā kārtā. Vācu autobūves dalībnieks Schaeffler uzņēmās apmaksāt Latvijas jaunuzņēmumiem InLable un Sizzapp ceļazīmes uz 3D Schaeffler Venture Forum šā gada rudenī. Vigo un ABLabs ieguva 10 000 eiro pirmssēklas investīciju un trīs mēnešu akcelerācijas programmu no Commercialization Reactor Fund ar iespēju nākotnē pretendēt uz papildu 40 000 eiro pirmssēklas investīciju un līdz pat 250 000 eiro lielu sēklas investīciju. Empyrio saņēma iespēju bez dalības priekšatlasē iekļūt EnergySpinn atlases dienā un Energy Spinn akseleratora 2019. gada rudens programmā.

Ieskats Deep Tech Atelier dod priekšstatu, starp cik daudziem pretendentiem un ar kādām pūlēm tiek dalīta nauda, kas pēc apjoma atbilst 15 km asfaltēta ceļa kapitālajam remontam pagājušā gada būvsezonas cenās Latvijā. Kuri augsto tehnoloģiju jaunuzņēmumi šā gada palīdzības dalīšanu nokavēja, tie jau tagad var iezīmēt savos kalendāros nākamā gada Deep Tech Atelier 17. un 18. aprīlī.