Latvijas jauniešiem interese par ASV militārajām akadēmijām

Mācībām ASV militārajās akadēmijās - ASV Jūras spēku akadēmijā, ASV Gaisa spēku akadēmijā, ASV Krasta apsardzes akadēmijā un ASV Militārajā akadēmijā Vestpointā - šogad pieteikušies vairāk nekā desmit jaunieši no Latvijas.

Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban notiek atlases process un pagaidām ir rekrutēti vairāk nekā desmit cilvēku tālākajai atlasei. Visi dalībnieki kārto pirmos pārbaudījumus - angļu valodu un fiziskās sagatavotības testus.

Nākamnedēļ jau varētu būt pirmie rezultāti, cik jauniešu tiks uz tālākajām kārtām.

LETA jau ziņoja, ka AM jūnijā saņēma ASV valdības uzaicinājumu nominēt kandidātus no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) mācībām iepriekšminētajās mācību iestādēs.

Mācoties militārajās akadēmijās, iespējams iegūt starptautiski atzītu un prestižu augstāko civilo izglītību - bakalaura diplomu kādā no piedāvātajām specialitātēm un militāro izglītību, kas atbilst Latvijas NBS noteiktām virsnieka pamatapmācības prasībām un dod tiesības uz pirmās virsnieka dienesta pakāpes saņemšanu.

Pieteikties šai studiju iespējai tika aicināti jaunieši, kuri šovasar beidza vidējās izglītības iestādi.

Kandidātiem tiek izvirzīta virkne visai augstu prasību - padziļināta interese par valsts aizsardzības un drošības politikas jautājumiem un vēlme sākt profesionālo militāro dienestu Latvijas NBS. Pēc mācībām ASV jāturpina profesionālais militārais dienests Latvijā. Potenciālajam kandidātam jābūt vecumā no 18 līdz 23 gadiem mācību militārajā akadēmijā sākšanas brīdī, mācību novērtējumam esošajā mācību iestādē jābūt augstākam par vidējo.

Kandidātam jāiegūst 80 un vairāk punktu TOEFL (Test of English as Foreign Language) testā, 550 un vairāk punktu SAT I eksāmenā (Scholastic Aptitude Test - akadēmisko zināšanu pārbaude). Viņam arī jābūt ļoti labai fiziskai sagatavotībai, labam veselības stāvoklim, aktīvai līdzdalībai sabiedriskos pasākumos. Turklāt kandidātam jābūt bez apgādājamām personām, ģimenes stāvoklis - neprecējies.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada vasarā Cēsu Valsts ģimnāzijas absolvents Mikus Igaunis iekļuva starp tiem 18 studentiem, kas šajā mācību gadā sāka mācības prestižajā ASV Vestpointas Militārajā akadēmijā. Šis ir tikai otrais gadījums, kad latvietim izdevies iestāties šajā prestižajā militārajā akadēmijā.

Igaunis arī 2008.gadā mēģināja iestāties šajā augstskolā, taču viņam pietrūka pavisam maz punktu. Pērn Igaunis iestājpārbaudījumus nemaz nekārtoja un, pamatojoties uz 2008.gadā iegūtajiem punktiem, iekļuva šajā prestižajā ASV militārajā mācību iestādē.

Šogad arī Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) tiek plānots uzņemt 45 studentus.

Studiju programmā tiek īstenotas: komandējošā sastāva virsnieku studiju programma augstskolu absolventiem, bakalaura studiju programma "Militārā vadība" vidusskolu absolventiem, virsnieka speciālista pamatkursa programma augstskolu absolventiem.

NAA ir akreditēta augstākā militārā mācību iestāde, kas sagatavo profesionāli izglītotus militāros speciālistus Latvijas valsts aizsardzībai, organizē un veic pētījumus valsts aizsardzības un drošības jomā. NAA audzina jauno militāro inteliģenci, virsniekus ar augstu morāli, goda un pienākuma apziņu, līderus, kuri spēj uzņemties atbildību un sekmīgi vadīt darbu valsts aizsardzības jomā.

Svarīgākais