Izglītības iestādes par bezmaksas programmatūru maksā tūkstošus

© skanpix

Valsts finansētas izglītības iestādes tērē vairākus desmitus tūkstošus latu, lai pielāgotu un uzturētu bezmaksas atvērtā koda programmatūru "Moodle", šodien raksta "Telegraf". Tanī pašā laikā tādas lielas mācību iestādes kā Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Ekonomikas augstskola, Baltijas Starptautiskā akadēmija, Transporta un sakaru institūts, "Turība" un ISM programmatūras "Moodle" pielāgošana veic saviem spēkiem bez papildus tēriņiem budžetā.

"Telegraf" norāda, ka viss sācies 2009.gadā, kad Nodarbinātības valsts aģentūra par 8800 latiem iegādājusies ar bezmaksas programmatūras "Moodle" uzturēšanu saistītos pakalpojumus. Savukārt Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija tajā pašā gadā par šo programmatūru SIA "Lattelecom" meitasuzņēmumam "Baltijas datoru akadēmija" (BDA) samaksājusi jau 56 980 latus.

Mūzikas akadēmijas pārstāvji laikrakstam norāda, ka "Moodle" ir tikai neliela daļa no visiem projekta pasākumiem - nepieciešama arī personāla apmācība, vides administrators, mācību materiālu izstrāde, kā arī sistēmas integrācija Latvijas Universitātes informācijas sistēmā.

Arī Valsts Kandavas lauksaimniecības tehnikums BDA par sistēmu samaksājis 12 360 latus.

3.jūnijā konkursu par programmas iepirkumu izsludinājusi Aizkraukles vidusskola, un paredzētais iepirkuma apjoms sasniedz 39 250 latus. Arī šī projekta īstenotājs Andrejs Dembovskis laikrakstam norādījis, ka maksāts tiks ne tikai par programmatūru, bet arī tās apkalpošanu un darbinieku apmācību.

85% līdzekļu tiek finansēti no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, bet pārējie 15% - no valsts budžeta.

Kā norādīts "Moodle" mājaslapā, tā ir bezmaksas atvērtā koda kursu vadības sistēma, kas pazīstama arī kā mācību vadības sistēma vai virtuālā apmācību vide.

Reaģējot uz publicēto informāciju par to, ka valsts izglītības iestādes tērē naudu bezmaksas programmatūras iegādei, BDA direktore Nadežda Semjonova paziņoja, ka šādi apgalvojumi ir absolūti nekorekti.

"Pati atvērtā koda programmatūra "Moodle" ir bez maksas, un tā vispār nebija konkursa priekšmets. "Moodle" ir tikai e-apmācības platforma, un to izglītības iestādes abu projektu ietvaros saņems bez maksas," raksta "Lattelecom" grupai piederošās BDA vadītāja.

"Izglītības iestāžu izsludinātais konkurss bija par šīs programmatūras ieviešanu, pielāgošanu konkrētās iestādes pārējai informācijas tehnoloģiju sistēmai, uzturēšanu un, galvenais, - pasniedzēju sagatavošanu, kā ar to strādāt un veidot e-apmācību saturu. BDA uzdevums ir sagatavot augstskolu pasniedzējus un apmācīt praktiski strādāt ar sistēmu, lai viņi būtu spējīgi patstāvīgi veidot saturu, ko izmantot mācību procesā," skaidroja Semjonova.

"Šī platforma bez pasniedzēju apmācībām, bez metodiskā atbalsta, bez e-kursu satura ir ne tikai bez maksas, bet arī bezjēdzīga," raksta Semjonova un norāda, ka BDA apmācību piedāvājums bijis par zemāko maksu.

Svarīgākais