Apelācijas iesniegumus par centralizēto eksāmenu rezultātiem var iesniegt līdz 15. augustam

Valsts izglītības satura centrs (VISC) jau šodien sāk saņemt apelācijas iesniegumus par centralizēto eksāmenu rezultātiem, aģentūrai LETA stāstīja VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža.

Viņa informēja, ka apelācijas iesniegumus vidusskolu absolventi varēs iesniegt līdz 15.augustam. Pagaidām viņa atturējās nosaukt iesniegto apelāciju skaitu, bet solīja par to informēt pirmdien, 19.jūlijā.

Aptaujājot vairāku novadu izglītības speciālistus, viņi atzina, ka sertifikāti ir saņemti, taču apkopojums par vērtējumu līmeņiem tiks veikts līdz septembrim, kad arī varēs sīkāk analizēt, vai rezultāti ir pasliktinājušies, saglabājušies tādā pat līmenī vai arī uzlabojušies.

Iecavas novada izglītības speciāliste Valda Liekne sacīja, ka visi skolēni, arī tie, kuri ir mācījušies sociālās korekcijas klasē, ir saņēmuši sertifikātus ar vērtējumiem. Taču patlaban vēl neesot veikta analīze par rezultātiem.

Baltinavas vidusskolas direktors Imants Slišāns stāstīja, ka vairāk nekā 75% no 15 šī gada absolventiem centralizētajos eksāmenos ir saņēmuši vērtējumā A, B, C līmenī, kas ir augstākais iespējamais vērtējums, ko var saņemt. Savukārt zemāko vērtējumu - E, F līmeni - nav saņēmis neviens no absolventiem. "Analizējot centralizēto eksāmenu rezultātus, var secināt, ka šogad skolēni tos ir nokārtojuši labāk nekā pagājušajā gadā un atbilstoši savām spējām. Mūsu vidusskolas skolēniem katru gadu ir ļoti labi rezultāti, izņemt pagājušo gadu, kad vērtējums bija nedaudz zemāks," stāstīja direktors un Baltinavas novada deputāts.

Rīgas domes Vispārējās izglītības skolu nodaļas pārstāve Modra Jansone zināja teikt, ka arī Rīgas skolēnu rezultāti, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, varētu būt labāki. "Mēs šogad jau ceturto gadu analizēsim centralizēto eksāmenu rezultātus un ranžēsim Rīgas skolas atbilstoši centralizēto eksāmenu rezultātiem. Katru gadu situācija mainās. Piemēram, pērn bija skola, kas no 30.vietas pakāpās uz desmito vietu, un bija skolas, kas no 12.vietas noslīdēja uz 40.vietu. Šogad būs vieglāk salīdzināt rezultātus, jo visi skolēni kārtoja trīs vienādus centralizētos eksāmenus - latviešu valodā /valsts valodā, svešvalodā un matemātikā. Iepriekšējos gados to nebija tik viegli izdarīt, jo katrs skolēns izvēlējas savu mācību priekšmetu, kurā viņš kārto centralizēto eksāmenu un līdz ar to rezultātus vērtēt bija salīdzinoši grūti," skaidroja Jansone.

Kā ziņots, apelācijas iesniegumu VISC izskata mēneša laikā pēc apelācijas saņemšanas. "Tās apelācijas, kuras VISC saņem uzreiz pēc sertifikātu izsniegšanas, cenšamies izskatīt ļoti ātri, negaidot mēnesi, jo saprotam, ka jauniešiem tas ir svarīgi, lai iestātos augstskolās," stāsta Ilgaža.

VISC šogad 2009./2010.mācību gada centralizēto eksāmenu sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību pašvaldības izglītības pārvaldēm izsniedza 13.jūlijā.

2010.gadā vidusskolu absolventi studijām augstskolās varēs reģistrēties no 16.jūlija. Sākot ar 16.jūliju, augstskolas un koledžas varēs sākt reģistrēt reflektantus, kā arī uzņemt augstskolās un koledžās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas. Vienots datums noteikts, lai visām augstskolām un koledžām nodrošinātu vienādas iespējas uzsākt studējošo uzņemšanu.

Šis termiņš tiek noteikts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību, kas paredz, ka centralizēto eksāmenu sertifikātus VISC izsniedz piecu nedēļu laikā pēc mācību gada beigām.

Svarīgākais