Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LU sāk jubilejas gadu ar Zinātņu mājas atklāšanu

AKADĒMISKĀ CENTRA OTRS NAMS. Jaunajā namā atradīsies Fizikas un matemātikas fakultāte, Medicīnas fakultāte, septiņi institūti, 78 mūsdienīgākās zinātniskās un mācību laboratorijas, kā arī 23 auditorijas un semināru telpas © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Šogad Latvijas Universitāte (LU) svin savu 100. jubileju. Visa gada garumā šim notikumam par godu paredzēta virkne pasākumu. Viens no pirmajiem – Zinātņu mājas atklāšana 28. janvārī.

Rīgā, Torņakalnā, kur LU veido Akadēmisko centru, blakus 2015. gadā atklātajai Dabas mājai šomēnes durvis vērs Zinātņu māja - abas ēkas būs savienotas ar siltinātu pāreju. Jaunajā namā, kura platība ir 20 000 kvadrātmetru, atradīsies Fizikas un matemātikas fakultāte, Medicīnas fakultāte, septiņi institūti (Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts, Materiālu mehānikas institūts, Atomfizikas un spektroskopijas institūts, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, Fizikas institūts, Astronomijas institūts un Bioloģijas institūts), 78 mūsdienīgākās zinātniskās un mācību laboratorijas, kā arī 23 auditorijas un semināru telpas, informē LU. Kopumā ēka varēs uzņemt 2000 studentu, un tajā paredzētas 430 darba vietas zinātniekiem un mācībspēkiem. Zinātņu mājas būvniecībā un ierīkošanā investēti 38 miljoni eiro, no tiem 79% sedza no Eiropas Savienības struktūrfondiem, 14% finansēja valsts, bet 7% jeb trīs miljonus eiro - LU. Ieguldījumi tieši iekārtās, aprīkojumā un tehnoloģijās ir 9,6 miljoni eiro.

Kopumā līdz 2020. gadam LU Akadēmiskā centra izveidē plānots ieguldīt līdz 90 miljonu eiro. LU piesaistījusi arī Eiropas Investīciju bankas līdzekļus 30 miljonu eiro apmērā, ko ieguldīs trešās ēkas - Rakstu mājas - būvniecībā un aprīkošanā. To paredzēts pabeigt līdz 2021. gadam. Plānots, ka Rakstu mājā atradīsies šādas fakultātes: Datorikas, Biznesa vadības un ekonomikas, Sociālo zinātņu, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas, Humanitāro zinātņu, Teoloģijas, Tiesību zinātņu, Vēstures un filozofijas. Tāpat tajā tiks izvietoti vairāki zinātniskie institūti un pētniecības centri. Rakstu mājas kopējā platība būs 32 000 kvadrātmetru, un tā varēs uzņemt 11 000 studentu. Pēc kompleksa pabeigšanas tajā koncentrēsies 85% augstskolas resrsu. Pārējos īpašumus augstskola paredzējusi pakāpeniski pārdot vai iznomāt un naudu ieguldīt attīstībā, savām vajadzībām atstājot vien centrālo ēku Raiņa bulvārī 19. Daļu augstskolai nevajadzīgo īpašumu jau izdevies izīrēt vai atdot, piemēram, Rīgas pašvaldībai namu Valdemāra ielā, kur pēc rekonstrukcijas šobrīd atrodas Rīgas Franču licejs.

Vēl simtgades svinību pasākumos 8. februārī paredzēta LU 77. starptautiskās zinātniskās konferences Latvijas valsts un Latvijas Universitāte plenārsēde, bet 22.-23. februārī - Baltijas jūras valstu padomes Baltijas jūras Zinātnes diena. Aprīlī notiks Eiropas universitāšu sadarbības tīkla UTRECHT konference un UNESCO atbalstītā starptautiskā zinātniskā konference Personība kultūru un valodu krustcelēs. Pēterim Šmitam 150. Savukārt septembrī, kad LU atzīmē savu dzimšanas dienu, nāks klajā LU jubilejas izdevums, kā arī Arēnā Rīga notiks augstskolas svētki. 29. septembrī paredzēts ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā, bet Vērmanes parks pārtaps par LU dārzu, 30. septembrī tiks rīkota svinīgā LU Senāta sēde, Starptautisks simpozijs Universitāte un sabiedrība; jauns skatījums uz nacionālas valsts izaugsmi un vērtībām un LU simtgades koncerts Latvijas Nacionālās operas un baleta teātrī.