Latvija un Ķīna atzīs viena otras izdotus izglītības diplomus

Drīzumā parakstīs Latvijas un Ķīnas līgumu par izglītības dokumentu un studijās iegūto grādu atzīšanu, jo darbs pie tā izstrādes tuvojas noslēgumam, aģentūru LETA informēja izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe.

Šodien izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) tikās ar Ķīnas vēstnieku Latvijā Čenu Venzju, kurš bija ieradies pie ministres atvadu vizītē. Ministre pateicās viņam par līdzšinējo sadarbību un novēlēja panākumus jauno darba pienākumu pildīšanā. Ministre uzsvēra, ka divu gadu laikā, ko vēstnieks pavadījis Latvijā, pilnveidojusies abu valstu sadarbība, jo īpaši augstākās izglītības jomā, sasniedzot izcilus rezultātus.

"Jūnija vidū Latvija ir saņēmusi līguma projektu no Ķīnas un veikusi pēdējos precizējumus, kas iesniegti Ķīnai. Turklāt Latvijas paveiktais šajā jomā, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, dod pārliecību pirmajai parakstīt diplomu atzīšanas līgumu ar Ķīnu. Šis līgums dos iespējas būtiski pilnveidot praktisko sadarbību augstākās izglītības jomā," sacīja Koķe.

Ministre uzsvēra, ka augstākās izglītības internacionalizācijas un eksportspējas kontekstā Latvija īpaši akcentē sadarbību ar Ķīnu, kas ietverts arī valdībā iesniegtajā dokumenta projektā "Pasākumu plāns nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.-2012.gadam". Ministre piebilda, ka pašlaik Latvija uzmanību pievērsusi ārvalstu studentiem interesējošu un saistošu studiju programmu izstrādei angļu valodā.

Vēstnieks pastāstīja, ka Ķīnā izdota ķīniešu-latviešu vārdnīca, kas pašlaik ir ceļā uz Latviju, un plānots, ka tā tiks dāvināta izglītības iestādēm un bibliotēkām. Ministre atzina, ka šādas lietas palīdz labāk iepazīt un izprast vienam otru, vairojot arī savstarpējo uzticēšanos, kas ir pamats sadarbības stiprināšanai un kontaktu paplašināšanai.

Koķe piebilda, ka Latvijas jauniešiem - gan no vispārizglītojošajām skolām, gan no augstskolām - ir interese par Ķīnu, ķīniešu valodu un sadarbības iespējām. Savukārt vēstnieks informēja, ka šajā gadā, līdztekus piecām Ķīnas valdības stipendijām, vairākiem Latvijas jauniešiem būs iespējas studēt Ķīnā, pateicoties Konfūcija institūta stipendijām.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais