Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERA: Jauniešiem pasaules jūras atvērtas jau Jūrskolas laikā

STŪRMAŅU programmas praktikantiem bija iespēja ne tikai veikt palīgdarbus, bet arī pašiem patstāvīgi vadīt izklaides kuģus © Publicitātes foto

Kopš seniem laikiem jūrnieku profesija saistās ar piedzīvojumiem, romantiku un smagu darbu tālu prom no mājām. Ne visiem, sākot mācības Latvijas Jūras akadēmijā vai Jūras akadēmijas Jūrskolā, ir pilnīgs priekšstats par nākamo darbu – to iegūst pirmajās praksēs.

Jau kopš 2012. gada LJA Jūrskola Erasmus+ mobilitātes programmas ietvaros saviem audzēkņiem piedāvā praksi ārvalstīs, kur tie iegūst ne tikai praktiskās zināšanas, bet arī priekšstatu par dažādu pasaules valstu kultūrvēsturi un tradīcijām, iepazīst citu valstu jauniešus, uzlabo angļu valodas prasmes, komunikāciju gan ar darba devējiem, gan to klientiem. Aizvadītajā vasarā projekta Kuģu mehāniķu un stūrmaņu apmācības uzlabošana un starptautiskā prakse ietvaros uz Maltu un Kipru devās 25 sekmju un sociālo aktivitāšu vērtējumā labākie Jūrskolas otrā kursa audzēkņi, bet kopumā septiņu gadu laikā projektā piedalījušies 134 Jūrskolas audzēkņi.

STARPTAUTISKĀ stūrmaņu un kuģu mehāniķu prakse ir motivācija turpināt izglītošanos ne tikai LJA Jūrskolā, bet nākotnē arī Latvijas Jūras akadēmijā, pārliecināti ir Armands Rancāns (no labās), Laura Viznere, Anna Jeļizaveta Kuzmina un Ēriks Besprozvannijs / Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Starptautiskā prakse tiek realizēta Jūrskolas mācību programmā paredzētās jahtu takelāžas prakses (kuģu vadītājiem) un krasta mehānisko darbnīcu prakses (kuģu mehāniķiem) ietvaros. Pēc atgriešanās no prakses jauniešu vērtējums ir viennozīmīgs - mēnesi pavadīt, darot reālu darbu svešā valstī, ir labs pamats gan profesionālajai izaugsmei, gan motivācija turpināt izglītošanos arī pēc Jūrskolas absolvēšanas. Projekta līdzekļi sedz visus ar uzturēšanos un ceļošanu saistītos izdevumus, kā arī dalībnieki saņem dienas naudu. Maltā praktikantus uzņēma Yacht Luxury Charters, bet Malta Charters un Tip Top One, Kiprā Relax Cruises un Avgoustis Shipyard.

Viens no jauniešiem - Armands Rancāns -, kurš aizvadīja kuģu mehāniķu programmas praksi Maltā, vēsta: mums bija laba iespēja gan strādāt, gan arī apgūt papildu iemaņas. Piemēram, iemācījāmies arī nirt, devāmies ekskursijās uz skaistākajām vietām. Savukārt Ēriks Besprozvannijs uzsver, ka svarīga ir komunikācija ar darba devēju - jo vairāk prasīsi, jo vairāk uzzināsi un iemācīsies: «Mūsu komandas uzdevums bija no rītiem sagatavot izklaides jahtu, pirms tā dodas ikdienas izbraucienos, - jāpārbauda tehniskais stāvoklis, jātīra un jāapskata, vai viss ir kārtībā. Pārējā laikā krastā īsti nebija ko darīt, tāpēc prakses vadītājam prasījām papildu uzdevumus. Tādējādi mums bija iespēja piedalīties arī jahtas motora remontā.» Armands piebilst, ka darba devēji izturējās ļoti saprotoši un pretimnākoši - jauniešus uztvēra kā reālus palīgus.

Laura Viznere un Anna Jeļizaveta Kuzmina praksi izgāja Stūrmaņu mācību programmas ietvaros. Abas meitenes atzīst, ka izklaides kuģīšu kapteiņi izrādīja lielu uzticēšanos un paļāvās uz meiteņu spēju vadīt tūristu izbraukumu kuģus. Vienlaikus jaunietes atzīst, ka ir iegūta lieliska pieredze darbā ar klientiem un iegūts priekšstats par ūdenstransporta tūrisma biznesa pamatprincipiem.

Visi starptautiskajā praksē iesaistīties audzēkņi ir gandarīti, ka bijusi iespēja iepazīt svešas valstis, būtiski uzlabot angļu valodas zināšanas un iegūt prasmes un pieredzi, kas nākotnē noderēs ne tikai diploma saņemšanai un tiešo darba pienākumu veikšanai, bet arī paplašina redzesloku uz pasaules procesiem un iemāca komunikācijas mākslas principus.