Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Paralimpiskā sporta centra finansējums aizplūst citur

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Sportam ļoti krities ziedojumu apmērs, kas līdz šim nozarei bijis būtisks atbalsts. Lai kompensētu finansiālo robu, tika lūgts Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) rast iespēju piešķirt divus miljonus eiro. IZM šo prasību noraidījusi, jo šim mērķim tai naudas neesot. Tajā pašā laikā valsts budžeta «iekrājumi» aizgājuši valsts nozīmes sporta objektu attīstīšanai un sporta pasākumu licenču iegādei.

Paralimpiskā sporta centra izveidei šogad bija piešķirti 1,2 miljoni eiro, bet tie netika iztērēti. Valdības sēdē tika nolemts, ka no šīs summas 500 000 eiro aizies tenisa centram Lielupe un 450 000 eiro - Latvijas Futbola federācijai Jelgavas treniņbāzes izveides projektu pabeigšanai, bet 145 000 eiro - Daugavas stadiona inventāra un aprīkojuma iegādei. Vēl 30 000 eiro tiks pārdalīti Daugavas stadiona darbības nodrošināšanai un 75 000 eiro - Murjāņu Sporta ģimnāzijas infrastruktūras sakārtošanai. Kā skaidro IZM, izmaiņas Paralimpiskā sporta centra projekta laika grafikā esot saistītas ar centra biznesa plāna aktualizēšanu, projekta īstenošanas un finansēšanas modeļa maiņu, kā arī izmaiņām publisko iepirkumu procedūrai paredzētajā laika grafikā. Jautājums par turpmāko atbalstu Paralimpiskā sporta centra projekta īstenošanai tiks izskatīts, gatavojot 2019. un turpmāko gadu valsts budžeta projektu.

Sportam piešķirta nauda arī no Labklājības ministrijas kabatas, proti, sociālajiem pabalstiem prognozētā līdzekļu atlikuma 1 035 000 eiro apmērā: tie tiks novirzīti nākamgad Latvijā paredzēto nacionālas nozīmes starptautisku sporta sacensību organizēšanai: 475 000 eiro nepieciešami Latvijas Automobiļu federācijai 2019. gada pasaules rallijkrosa čempionāta posma rīkošanas licences iegādei, 360 000 eiro - Latvijas Motosporta federācijai, bet 200 000 eiro - Latvijas Motosporta federācijai šāda paša mēroga sacensībām.

Valdības sēdē izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis norādīja, ka šāda līdzekļu pārdalīšana ļaus maksimāli atslogot nākamā gada budžetu. Jāņem vērā, ka to būšot daudz grūtāk sagatavot, jo «doti daudzi finansiāli ietilpīgi solījumi».

Tajā pašā laikā sporta nozares pārstāvji pauduši neapmierinātību par šādu pārdali, atņemot Paralimpiskajam centram 1,2 miljonus eiro. Šāds solis sperts, ignorējot Nacionālo sporta padomi. «IZM sagatavotais lēmumprojekts par finansējuma pārdali ir sasteigts, un tādējādi tā noteikusi par prioritāti sporta būves, nevis sportiskos sasniegumus. Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) neatbalsta un norobežojas no šādas lēmuma sagatavošanas procedūras un kārtības, kā arī aicina IZM vadīties pēc pašas deklarētajiem labas pārvaldības principiem,» uzsver Latvijas Olimpiskā komiteja.