Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Saeima ļaus Rīgas Ekonomikas augstskolas un Juridiskās augstskolas rektoriem nezināt valsts valodu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja divus likumprojektus, kas paredz tiesības Rīgas Ekonomikas augstskolai un Rīgas Juridiskajai augstskolai studiju darbu organizēt angļu valodā, kā arī ļaut rektora amatā apstiprināt ārvalstu speciālistu arī bez atbilstošām latviešu valodas zināšanām.

Deputāti arī vienojās izskatīt šos likumprojektus steidzamības kārtībā.

Šos likumprojektus parlamentā iesniedza "Vienotības", kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti.

Grozījumi likumā par Rīgas Ekonomikas augstskolu paredz, ka, studijām notiekot angļu valodā, bakalaura, maģistra un doktora grāda ieguvei nepieciešamos darbus drīkstēs izstrādāt un aizstāvēt angļu valodā, kā arī profesionālās kvalifikācijas eksāmenus varēs kārtot angļu valodā.

Tāpat paredzēts noteikt, ka augstskola drīkst piesaistīt vispārējo personālu un akadēmisko personālu no Latvijas un ārvalstīm, vienlaikus nosakot, ka darbinieki, kuri sniedz izglītības pakalpojumu, savus pienākumus var veikt angļu valodā. Taču vienlaikus augstskolai ir jānodrošina dokumentu aprite un saziņa ar iestādēm un privātpersonām valsts valodā.

Grozījumu projektā paredzēts, ka augstskolas akadēmiskajos amatos ievēlētajam personālam nav piemērojamas normatīvajos aktos noteiktās prasības par valsts valodas zināšanu līmeni.

Plānots, ka augstskolas rektora amatā varēs ievēlēt ārvalstu pilsoni, vienlaikus paredzot, ka vai nu augstskolas rektoram jāprot un jālieto valsts valoda tādā apjomā, kāds nepieciešams viņa profesionālo pienākumu pildīšanai, vai arī augstskolai ir jānodrošina tulkojums valsts valodā.

Līdzīgu regulējumu paredzēts attiecināt arī uz Rīgas Juridisko augstskolu.

Jautājums par abu augstskolu rektoru valodas prasmēm tika aktualizēts jau pagājušajā gadā, kad izskatīšanai Ministru kabinetā bija jāvirza rīkojuma projekts par Rīgas Ekonomikas augstskolas rektora Andresa Pālzova atkārtotu apstiprināšanu amatā. Pālzovs turpina vadīt augstskolu, lai gan tam nepieciešamo atbalstu valdībā nav saņēmis. Līdzīga situācija radās arī Rīgas Juridiskajā augstskolā, kad no šī amata atteicās Mels Kenijs.