Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

PIEDALIES! Karjeras nedēļa šogad piedāvā daudzveidīgu programmu

© depositphotos.com

Karjeras nedēļa, kas ilgst no 8. līdz 12. oktobrim, notiek jau sesto reizi. Šogad dalībnieku skaits ir audzis un pasākumi paredzēti 47 pilsētās un novados: gan diskusijas ar dažādu profesiju pārstāvjiem, gan skolēnus apciemos īpaša K komanda un Karjeras autobuss ar izglītojošām spēlēm un iespēju palūkoties uz dažādām nodarbēm ar virtuālo tehnoloģiju palīdzību.

Dalībnieku skaits aug

Pirmajā gadā, kad Valsts Izglītības attīstības aģentūra (VIAA) rīkoja Karjeras nedēļu, piedalījās tikai piecas pašvaldības un 9000 dalībnieku, bet 2016. gadā tās bija 25 vietvaras un 140 000 dalībnieku. Šogad pieteikušās 47 pašvaldības, skaidro VIAA Informācijas un karjeras atbalsta departamenta Karjeras atbalsta nodaļas vadītāja Ināra Punkstiņa. Pērn gan nebija iecerēts organizēt valstiska mēroga pasākumu, jo apgriezienus bija uzņēmis Eiropas Sociālā fonda projekts Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs, ko īsteno VIAA un kurā iesaistījušies vairāk nekā 90 sadarbības partneru - pašvaldības, pašvaldību apvienības un profesionālās izglītības kompetences centri. Taču acīmredzot tāpēc, ka Karjeras nedēļas vārds kļuvis kā zīmols, pašvaldības un skolas izlēmušas pašas rīkot šo pasākumu. Šogad VIAA apņēmās atkal vadīt šo kampaņu jau projekta ietvaros - teju vai ar lozungu: «Karjeras nedēļa atgriežas!»

Sākotnēji tas bijis vairāk vērsts uz konkrētu profesiju, darbavietu un karjeras informācijas resursu pētīšanu, bet šogad akcents likts uz prasmēm

Kā šis pasākums mainījies gadu gaitā? Sākotnēji tas bijis vairāk vērsts uz konkrētu profesiju, darbavietu un karjeras informācijas resursu pētīšanu, bet šogad akcents likts uz prasmēm. «Mēģināsim skaidrot, kādas ir vispārējās, kas ir vajadzīgas jebkurā darbavietā, un specifiskās, kam jābūt konkrētā profesijā. Tāpat runāsim vēl specifiskāk - par karjeras vadības prasmēm, kas nozīmē - prast pārvaldīt savus iekšējos resursus, vispirms saprotot to, ko tu gribi, vari, kas interesē, un to, ko piedāvā ārējie «spēki» - darba tirgus un izglītības iespējas, un tikai tad mērķtiecīgi pieņemt lēmumu. Jāņem vērā arī mūsdienu mainīgie apstākļi, tāpēc vajadzīgas īpašas prasmes, lai tiem pielāgotos,» akcentēja I. Punkstiņa, piebilstot, ka Karjeras nedēļas šā gada tēma ir Karjeras vadības prasmes.

Katram vecumam savi pasākumi

Nedēļas garumā paredzēti vairāki pasākumi, kuri noritēs ar devīzi Tavs karjeras skrejceļš, un ar tiem plānots aptvert plašu interesentu loku, sākot no sākumskolas līdz pat vidusskolai. Aizputē, Rīgā, Saldū, Smiltenē, Gulbenē, Riebiņos, Līvānos, Valkā un vēl citur 1. līdz 6. klašu skolēni varēs ciemos gaidīt tā saucamo K komandu. Tajā darbosies jauni improvizētāji, kas ar teatralizētiem paņēmieniem mudinās sākumskolēnus uz sarunu par profesijām, skaidrojot, kas tajās jāzina. Lai saruna būtu saistošāka, komandai līdzi būs virtuālās realitātes brilles. Dodoties virtuālā ceļojumā, katram bērnam būs iespēja ieraudzīt interesējošo jomu, ļaujot noprast, kādas profesijas būtu piemērotas. Piemēram, ja kādam patīk rūpēties par citiem, tad viņam piemērotas varētu būt ar medicīnu saistītas profesijas. Nelielos video sižetos varēs uzzināt, kā pie savas nodarbošanās nonācis kāds no šo profesiju pārstāvjiem (vienā no rullīšiem par to stāstīs kardiologs Andrejs Ērglis). Arī 7. līdz 9. klašu skolēni tiksies ar K komandu, taču viņiem darbošanās jau būs cita - daudz dziļāka. Bez jau minētajām brillēm viņiem būs iespēja salikt arī puzli: ņemot vērā doto situāciju un trīs dažādas profesijas, būs jātiek skaidrībā, kādas prasmes šajās profesijās vajadzīgas un kādas nepieciešamas jebkurā profesijā.

Vidusskolas vecuma jauniešiem (tostarp profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem) tiks piedāvāts piedalīties piecās reģionālajās diskusijās Rīgā, Bauskā, Liepājā, Cēsīs un Rēzeknē ar moto: Vadi savu karjeru pats? Katrā diskusijā būs tikšanās ar divu profesiju pārstāvjiem - vienu plašāk pazīstamu, otru - vietējo uzņēmēju, kuri stāstīs par savu karjeras izvēli. Jaunieši varēs noskaidrot, kas palīdzējis izvēlēties nākotnes profesiju un kāda varbūt vajadzīga palīdzība, lai to izdarītu. Tiks vērtēts, kāds ir bijis līdzšinējais karjeras atbalsts, kas šobrīd lielā mērā jau tiek sniegts projekta veidā. Sarunu moderēs Dinārs Zāģers, kurš ir treneris un jauniešu iedvesmotājs.

Atgriezeniskā saite

Viss Karjeras nedēļas piedāvājums, tostarp vietējā mēroga pāris lielākie notikumi, ir redzami VIAA mājaslapas adresē www.viaa.gov.lv/karjerasnedela, ar mērķi - mudināt kooperēties un apmeklēt arī citu pašvaldību rīkotos pasākumus.

Aģentūra arī paredzējusi atgriezenisko saiti, proti, Karjeras nedēļas noslēgumā, 12. oktobrī, kad notiek tradicionālā projekta konference Mērķtiecīga karjeras attīstības atbalsta pilnveide izglītības iestādēs, kuras mērķauditorija ir pedagogi, karjeras konsultanti, projekta un karjeras nedēļas koordinatori. Tad arī atskatīšoties uz līdz šim projektā un arī konkrētajā Karjeras nedēļā paveikto. Un tur piedalīsies gan K komanda, kas būs apceļojusi visu Latviju, un atraktīvā veidā ar improvizācijas priekšnesumu un video rādīs, ko viņi ir pieredzējuši. Būs arī tikšanās ar diviem jauniešiem no katra reģiona, kuri dalīsies iespaidos par Karjeras nedēļas diskusiju norisi, par tajās dzirdēto, kā arī karjeras atbalstu reģionā kopumā.