Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Latvijas skolas somai" šogad paredzēti 1,7 miljoni eiro

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Latvijas skolas soma ir viena no valsts simtgades finansiāli un saturiski apjomīgākajām programmām. Ik gadu tā ļaus ap 240 000 skolēnu baudīt plašu kultūras programmu. Kopumā piecu gadu garumā tās īstenošanai atvēlēti 13 miljonu eiro, kas ir 40% no jubilejas svinībām paredzētās papildu naudas. No minētās summas šogad plānots iztērēt 1,7 miljonus eiro.

Šā gada 6. septembrī Latvijas skolas somai dots oficiāls starts, un daudzas skolas jau ir iesaistījušās tajā - gan vedot skolēnus uz teātra izrādēm, gan izstādēm, gan citiem izglītojošiem un audzinošiem pasākumiem, informē Latvijas Kultūras ministrijas (KM) Latvijas valsts simtgades biroja izglītības un jauniešu projektu vadītāja Aija Tūna. Viss aktivitāšu saraksts, ko regulāri atjauno, apkopots Latvijas simtgades mājaslapā www.lv100.lv, dodot iespēju skolām pašām paņemt interesantāko. Var, protams, arī izvēlēties ko ārpus KM ieteiktā. Taču tad vajadzētu precīzi noskaidrot, vai tas atbilst iniciatīvas saturiskajai un izpausmes formai, iesaka A. Tūna. Jo dažkārt simtgades biroja darbinieki atteikušies ierakstīt kādu no piedāvājumiem, jo nebija pārliecības, ka tas būtu jēgpilns, kvalitatīvs un skolēniem atbilstošs. Lekcijas gan nebūšot īstais formāts, kas atbilstu šai programmai, jo svarīga ir līdzdalība.

Programma paredz katram skolēnam vismaz vienu norisi semestrī, un šogad atvēlētais finansējums - 1,7 miljoni eiro (vidēji rēķinot - 7 eiro vienam skolēnam, bet tā ir tikai provizoriska summa) - jāiztērē līdz gada beigām, uzsver KM pārstāve. Pašvaldības pašas lemj, kā sadalīt piešķirtos līdzekļus. Vietvarām kontā ieskaitītā summa veidota, ņemot par pamatu 2017. gada skolēnu skaitu, bet 2019. gadam paredzēto aprēķinās pēc šā gada datiem. Jāatceras, ka valsts finansējums pieejams sarīkojumu ieejas maksai un biļešu izdevumiem koncertiem, izstādēm un radošajām darbnīcām, kā arī transporta tēriņiem no un uz norises vietu. A. Tūna norāda, ka tas nozīmējot, ka drīkst rīkot arī klašu vai skolas ekskursijas un citus pasākumus. Tā nav arī interešu izglītība, jo tajā jāpiedalās visiem skolēniem. Skolas soma ir mācību procesa sastāvdaļa un neaizstāj, bet papildina jau esošo, tāpēc vecākiem nav jāuztraucas, ka nav kādas mācību stundas. Var arī kombinēt dažādus finansējuma avotus, taču nav atļauts piesaistīt vecāku un skolēnu līdzfinansējumu. Tāpat šo naudu nevar izlietot koncertiem un izklaides pasākumiem, piemēram, Ziemassvētku svinībām, kas nav saistīti ar mācību un audzināšanas procesu.