2008./2009. gadā no augstskolām atbiruši 14,4 procenti studentu

Studentu skaita atbirums Latvijas augstskolās 2008./2009.studiju gadā bija 14,4% no studējošo skaita valsts un privātajās augstskolās, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības departamenta pārskats par augstskolu darbu 2009.gadā.

IZM norāda, ka, strauji pieaugot studentu skaitam, ir svarīgi noteikt studentu atbirumu jeb to studentu daudzumu, kas dažādu iemeslu dēļ pārtrauc studijas. Studentu atbirumu ietekmē ļoti dažādi faktori. IZM kā galvenos faktorus min - topošo studentu apņēmību un gatavību intensīvām studijām vairāku gadu garumā, studentu finansiālās iespējas, studentu atlases sistēma (konkurss), lai iestātos augstskolā.

IZM norāda, ka studentu atbiruma samazināšana no resursu taupības viedokļa ir ļoti svarīga problēma, kurai augstskolām kopā ar attiecīgām valsts institūcijām ir jāvelta pienācīga uzmanība. It sevišķi pašlaik, kad ir ieviesta studentu un studiju kreditēšanas sistēma un kreditēšanas līdzekļu apmērs ir visai ierobežots.

Saskaņā ar IZM un augstskolu noslēgtajiem līgumiem atbirušo studentu vietā valsts finansētajās studiju vietās konkursa kārtībā tiek ieskaitīti studenti no maksas studiju grupām. Līdz ar to augstskolām, kurām ir maksas studijas, no valsts budžeta finansētajām studiju vietām faktiski ir jābūt aizpildītām.

19 valsts dibinātās augstskolās 2008./2009.studiju gadā studijas pārtraukuši 7152 studenti jeb 14,9% no kopējā studējošo skaita. Vislielākais studentu atbirums ir Rēzeknes augstskolā, kur studijas pārtraukuši 19,5% studentu, Latvijas Jūras akadēmijā - 18,7%, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā - 18,4%, Latvijas Lauksaimniecības universitātē - 18,2%, Rīgas Tehniskajā universitātē - 16,6%, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā - 16,4%, Latvijas Universitātē - 15,9%. Studijas Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā studijas nav pametis neviens students, Rīgas ekonomikas augstskolā studijas pārtraukuši tikai četri studenti.

Juridisku personu dibinātās augstskolās studijas pārtraucis 2391 students jeb 13% no studējošo kopskaita. Vislielākais studentu atbirums ir Rīgas Augstākajā reliģijas zinātņu institūtā, kur studijas atstājuši 44% no studējošajiem, Sociālo tehnoloģiju augstskolā - 41%, Rīgas Teoloģijas institūtā - 31,6%, Baltijas Starptautiskajā akadēmijā - 24,7%. Vismazākais studentu atbirums bija Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, kur studijas pametuši tikai 2,8% studentu, Rīgas Juridiskajā augstskolā - 3,5%, Latvijas Kultūras akadēmijā - 8,2%.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais