Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Iespējamā misija" gaidīs naudu līdz oktobra vidum

EIROPAS PILSOŅU BALVA. Kustības Iespējamā misija desmit gadu darbs, palīdzot skolām piesaistīt jaunus un talantīgus pedagogus, novērtēts ar Eiropas Pilsoņu balvu. Rīgā pasniedzot balvu organizācijas direktorei Edītei Millerei (no kreisās), viņu un pārējos iniciatīvas īstenotājus sveica eiroparlamentāriete Inese Vaidere. Oktobrī visi laureāti, arī no citām valstīm, tiks godināti Briselē © F64

Iespējamā misija ir gatava līdz oktobra vidum gaidīt skaidru atbildi no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM), vai tai tiks piešķirti 93 000 eiro, kas nepieciešami tālākai darbības nodrošināšanai. Patlaban notiek tikai «futbols» starp abām pusēm, un premjers Māris Kučinskis solījies pats personīgi iejaukties, ja ministrijas nespēs vienoties.

Sarunas esot notikušas visos līmeņos, arī vēstules sūtītas visām politiskajām partijām ar lūgumu rast finansējumu, kas vajadzīgs darbības turpināšanai, teic Iespējamās misijas direktore Edīte Millere. Solījumi ir, arī mutisks atbalsts ir, diemžēl vajadzīgā summa organizācijas maciņā vēl nav ieripojusi. FM un IZM joprojām meklējot avotu, no kura «pasmelties» naudu. E. Millere noraidīja publiski izskanējušo apgalvojumu, ka organizācija prasot naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Tas vis neesot tiesa, bet gan FM interpretācija. Skaidrs esot viens: ja līdz oktobra vidum netiks atrasts finansējums, tad jaunā iesaukuma šogad nebūs, un tiks turpināta tikai iepriekšējā gada grupas apmācīšana.

Iespējamās misijas darbība tās desmit pastāvēšanas gados tika finansēta no ziedojumiem

Komentējot situāciju, FM norāda, ka jau augusta sākumā ir sniegusi atbildi IZM par organizācijas pieprasījumu, uzsverot, ka no programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem piešķir naudu katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai un to radīto zaudējumu kompensēšanai vai citiem neparedzētiem gadījumiem. Izvērtējot iesniegtos dokumentus, secināts, ka viss iepriekšminētais nav attiecināms uz Iespējamās misijas finanšu problēmām.

FM rosinot IZM pārskatīt savus resursus un piešķirt organizācijai nepieciešamo summu, ja reiz tā uzskatot, ka šis pasākums ir prioritārs un atbalstāms. IZM budžeta septiņu mēnešu faktiskā izpilde liecinot, ka vajadzīgais finansējums ir ministrijas rīcībā.

Savukārt IZM skaidro, ka jau sagatavots valdības rīkojuma projekts par 93 000 eiro, lai Iespējamā misija var turpināt darbu. Līdz Ministru kabineta sēdei tas nenonākot FM iebildumu dēļ. Tie esot par konkrētām detaļām, taču, ja tās tiks atrisinātas, patiesībā atteikuma iemesls būtu viens: ja reiz tiek iedota nauda vieniem, tad visi prasīs. Likums neļauj privātas iniciatīvas īstenotājiem piešķirt naudu no valsts budžeta, norāda izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska preses sekretārs Mārtiņš Langrāts. Viņš pieļauj, ka tuvākajā laikā risinājums tomēr tiks atrasts.

Premjers Māris Kučinskis publiski paudis, ka pats iejauksies, ja šīs vai nākamās nedēļas laikā abas ministrijas «nebeigs spēlēt futbolu» un nespēs vienoties par finansējuma avotu. Turklāt FM esot veikusi analīzi ministrijās, kur un ko var atrast ekonomējot, tāpat tikušas sarindotas prioritātes, akcentu liekot uz galvenajām - veselību un izglītību.

Jāatgādina, ka Iespējamās misijas darbība tās desmit pastāvēšanas gados tika finansēta no ziedojumiem. Šobrīd to apjoms ļoti samazinājies, jo uzņēmēji vairs nav ieinteresēti nodarboties ar labdarību. Ja iepriekš komersants ziedojot saņēma ieņēmuma nodokļa atvieglojumus 85% apjomā no dāvinātās summas, tad šobrīd, ja uzņēmums visu peļņu iegulda savā attīstībā, tam nav jāmaksā nodoklis.