Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas skolēnu gūst panākumus pasaules informātikas olimpiādē

© f64

Latvijas skolēni izcīnījuši četras bronzas medaļas pasaules informātikas olimpiādē, aģentūru LETA informēja Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ģenerāldirektors Andris Melnūdris.

30.Pasaules Informātikas olimpiāde, kas notika Tsukubā, Japānā, piedalījās 335 dalībnieki no 87 valstīm, no kuriem visi Latvijas dalībnieki izcīnīja medaļas. Bronzas medaļas ieguva Roberts Leonārs Svarinskis, Renāts Jurševskis, Eduards Gaņkins un Iļja Čaikovskis.

Šāds rezultāts, kad visi Latvijas dalībnieki izcīna medaļas, ir sasniegts pēc astoņu gadu pārtraukuma. Svarinskis, Gaņkins un Čaikovskis ar šiem panākumiem papildināja pavasarī Baltijas informātikas olimpiādē Stokholmā, Zviedrijā, izcīnītās bronzas medaļas.

Savukārt olimpiādes uzvaru izcīnīja Bendžamins Kui no ASV, kuram sekoja Maolongs Jangs un Zentings Zu no Ķīnas. Kopumā olimpiādē tika piešķirtas 29 zelta, 55 sudraba un 83 bronzas medaļas. Igaunijas un Lietuvas komandas izcīnīja trīs medaļas katra.

Informāciju tehnoloģiju (IT) "Accenture Latvia" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs sacīja, ka mūsdienās tehnoloģijas skolēni lieto neatkarīgi no vecuma un ierobežojumiem, tāpēc ir būtiska to jēgpilna izmantošana, radot pievienoto vērtību. "Latvijā skolotājiem un nozarei kopumā ir būtiski skolēniem atklāt saturīgu un attīstošu tehnoloģiju lietošanu, lai lielākā daļa pie tām pavadītā laika būtu jēgpilna. Nākotnē informātika un datorika būs nepieciešama ikvienam, tāpēc ir jādomā, kā ne tikai palielināt zinošo skolēnu skaitu, bet arī celt kopējo sabiedrības digitālo prasmju līmeni," norādīja Jegorovs.

Vispasaules informātikas olimpiādes notiek kopš 1989.gada. Pirmā olimpiāde notika Bulgārijas pilsētā Pravecā, kurā piedalījās 46 dalībnieki no 13 valstīm. Latvija Vispasaules informātikas olimpiādē debitēja 1992.gadā, un 24 gadu laikā mūsu komanda kopumā izcīnījusi 74 godalgas no kurām septiņas ir zelta, 23 sudraba un 44 bronzas medaļas.

Latvijas jauno programmētāju dalība olimpiādē tiek finansēta Eiropas Sociālā fonda projektā "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai".

Latvijas izlasi atbalsta LIKTA, IT uzņēmumi "Accenture Latvia" un "Exigen Services Latvia". Latvijas Informātikas olimpiādes un izlases vizuālā dizaina autors bija Aleksejs Muraško.