Bijušie studenti kavējas ar kredītu atmaksu

© Inga Nestere, nra.lv

Līdz šā gada sākumam valsts vārdā izsniegti studiju un studējošo kredīti par 127,5 miljoniem latu. Lai arī lielākā daļa bijušo studentu ir apzinīgi un kredītus atmaksā laikus, nedaudz esot palielinājies kavēto maksājumu parādnieku skaits, Neatkarīgo informē Studiju un zinātnes administrācijas (SZA) vadītājs Jānis Ķirsons.

Tā, piemēram, šā gada sākumā studiju kredītu atmaksātāju skaits, kuru parāds pārsniedz 100 latu un regulāri maksājumi nav veikti vairāk nekā pusgadu, ir pieaudzis. Swedbank tie ir 0,86 procenti no visiem studiju un studējošo kredītiem, SEB bankai – 3,02 procenti, Parex bankai – 4,25 procenti, savukārt Latvijas Krājbankai – 5,95 procenti. Pirms gada kavētāju skaits bija mazāks un Swedbank studiju kredītus kavēja vien 0,79 procenti, SEB bankai – 0,67 procenti, Parex bankai – 2,09 procenti, savukārt Latvijas Krājbankai kavētie maksājumi bija trīs procenti.

Atliktie maksājumi

"Minētos kredītus izsniedz un apkalpo bankas, arī maksājumu parādu piedziņa ir banku ziņā. SZA rīcībā ir tikai banku iesniegta apkopota informācija. Statistika parāda, ka nedaudz pieaug parādnieku skaits. Tomēr jāņem vērā, ka šis pieaugums nav dramatisks. Mūsuprāt, tas ir saistīts ar sarežģīto ekonomisko situāciju valstī," pieļauj SZA vadītājs.

Viņš piebilst, ka šogad februārī valdība ir veikusi grozījumus termiņā, par kādu pagarina kredīta atmaksu bezdarba gadījumā. Ja jaunajam speciālistam nav iespējas strādāt, kredīta atmaksu var atlikt līdz diviem gadiem.

Nemācies – maksā

No visiem valsts galvotajiem studiju un studējošo kredītiem SEB banka ir izsniegusi 20,6 miljonus latu. SEB bankas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda atzīst, ka no visiem studiju kredītņēmējiem 2,51 procents kavē maksājumus ilgāk par pusgadu.

"Šeit ir divi būtiski iemesli, kas to ietekmē. Pirmkārt, bieži kredīta atmaksu kavē tie studenti, kuri ir pārtraukuši mācības. Šajā gadījumā ir jāmaksā lielāki procenti, jo to daļu, kuru sedza valsts, jāsāk maksāt pašam studentam. Otrkārt, iepriekšējā gada vasarā paaugstinājās Rigibor likme. Valsts galvotajiem studiju kredītiem procentu likme ir mainīga un sastāv no izsoles likmes (kuru nosaka bankas, piedaloties izsolē) un Rigibor likmes, kura tiek aprēķināta un mainīta divas reizes gadā. Pagājušogad jūlijā aprēķinātais Rigibor bija 25,09 procenti, līdz ar to ne visi studenti varēja atmaksāt šādu procentu maksājumu," skaidro SEB bankas pārstāve.

SEB banka prognozē, ka atkarībā no absolventu iekļaušanās darba tirgū būs vērojama kredītu atmaksa. "Ja ņem vērā to, ka kredītmaksājumu kavējumi bieži rodas tieši strauji augušu likmju rezultātā, šā brīža zemās Rigibor, kā arī Euribor likmes un prognoze par to saglabāšanos salīdzinoši zemos līmeņos varētu būt viens no priekšnosacījumiem, ka maksājumu disciplīna būtiski nepasliktināsies," pieļauj A. Strazda.

Iekasē no galvotāja

Parex banka kopš 2004. gada ir noslēgusi studiju un studējošo līgumus par 19,15 miljoniem latu. Vidējais parādnieku skaits no neatmaksāto kredītu līgumu skaita ir ap desmit procentiem. Parādnieku tendences esot nemainīgas – tie, kuri jau sākumā kavē maksājumus, tā arī turpina tālāk un kredītus laikus neatmaksā.

"Tie klienti, kuri sākotnēji veica kredīta maksājumus ar kavējumiem, lielākoties kavē arī šobrīd. Izteikts kredītu parādnieku pieaugums nav vērojams. Banka aktīvi strādā ar klientiem, lai parādnieku skaits nepieaugtu. Atgūstot kavētos kredītus, bankai ir iespēja ieturēt naudas līdzekļus kredīta parāda dzēšanai no galvinieka vēl pirms tiesvedības uzsākšanas," uzsver Parex bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece un prognozē, "ja tuvāko gadu laikā bezdarbs valstī nesamazināsies, tad ir iespējams, ka parādnieku skaits pieaugs".

**

ATMAKSAS ATLIKŠANA

• Grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājumā – tiek atlikti pamatsummas un procentu maksājumi.

• Bērna kopšanas atvaļinājumā līdz pusotra gada vecumam (ja studējošais nestrādā) – tiek atlikti pamatsummas un procentu maksājumi.

• Turpinot studēt akreditētā programmā – tiek atlikti pamatsummas un procentu maksājumi.

• Saņemot bezdarbnieka statusu – tiek atlikti pamatsummas maksājumi līdz diviem gadiem.

Avots: SZA

**

VALSTS VĀRDĀ IZSNIEGTI

• 41 312 studiju kredītu par kopējo summu 80,897 miljoni latu.

• 20 462 studējošo kredīti par kopējo summu 46,645 miljoni latu.

Avots: SZA

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais