Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Sākas jaunais mācību gads! Valsts prezidents novēl sasniegt savus mērķus

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šodien Latvijas skolās sākas 2018./2019.mācību gads.Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prognozēm jaunajā mācību gadā vispārizglītojošajās dienas mācību programmās mācīsies 203 883 skolēni, kas būs par 1230 skolēniem mazāk nekā pērn. Konkrēts skolēnu skaits šajā mācību gadā būs zināms septembra vidū. Izglītības iestādēm un pašvaldībām informācija par skolēnu skaitu izglītības iestādēs Valsts izglītības informācijas sistēmā jāievada un jāapstiprina līdz 5.septembrim.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunajā mācību gadā skolēniem un studentiem novēl tiekties pēc labākajiem mērķiem un tos sasniegt, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā. Savā apsveikumā Vējonis pauž, ka ik gadu pirmā skolas diena ir īpaša Latvijas pedagogiem, daudziem tūkstošiem bērnu, jauniešu un viņu ģimenēm. Protams, skolēniem un studentiem ir mazliet žēl, ka vasaras brīvdienas beigušās, tomēr spēcīgāka ir sajūta, ka viņi nostājušies jauna piedzīvojuma priekšā, ko sniegs iepazīšanās ar jauniem draugiem un atkalredzēšanās ar jau esošajiem, iespējas iegūt jaunas zināšanas un izcīnīt jaunas uzvaras, norāda prezidents.

Katram skolēnam un studentam ir savi mērķi, kurus novēlu sasniegt, jo Latvijai ir vajadzīgi iedvesmojoši veiksmes stāsti," uzsver prezidents

"Mācības neizbēgami saistās arī ar grūtībām un šķēršļu pārvarēšanu. Tomēr skolā iegūtās zināšanas un pieredze veido pamatus tam, lai mēs gūtu panākumus tālākajā dzīvē," uzskata prezidents, norādot, ka tieši skolā ir iespēja tikt pie pirmajiem panākumiem, izceļoties mācību olimpiādēs vai gūstot uzvaras sporta sacensībās. "Katram skolēnam un studentam ir savi mērķi, kurus novēlu sasniegt, jo Latvijai ir vajadzīgi iedvesmojoši veiksmes stāsti," uzsver prezidents.

Tikmēr pedagogiem Vējonis atgādina, ka kvalitatīva izglītība ir bērnu un visu Latvijas iedzīvotāju panākumu pamats. Savā apsveikumā prezidents pauž pateicību ikvienam pedagogam, kas ar lielu atbildību izturas pret savu misiju - ne tikai izglītot, bet arī atklāt skolēnu un studentu talantus. "Jūsu atbalsts vienlaikus ar katras ģimenes atbalstu ir būtisks katra bērna un jaunieša ceļā uz personisko izaugsmi un panākumiem. Novēlu, lai izdodas viss iecerētais, lai spēks izvirzīt un sasniegt jaunas virsotnes," teikts prezidenta apsveikumā.

Sākoties jaunajam mācību gadam, ministrs atgādināja, ka IZM ir nodrošinājusi 282 miljonu eiro investīcijas pašvaldībām, lai visā Latvijā vairāk nekā 100 skolās atjaunotu, būvētu un veidotu modernu, skolēniem un skolotājiem ērtu skolu vidi

IZM darīs visu, lai skolēniem mācīties būtu interesanti un radoši, bet gūtā izglītība pavērtu plašas iespējas turpmākajās dzīves un darba gaitās, veidojot Latviju par plaukstošu labklājības zemi, sola izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Sākoties jaunajam mācību gadam, ministrs atgādināja, ka IZM ir nodrošinājusi 282 miljonu eiro investīcijas pašvaldībām, lai visā Latvijā vairāk nekā 100 skolās atjaunotu, būvētu un veidotu modernu, skolēniem un skolotājiem ērtu skolu vidi. Rīgas Franču liceja un Ikšķiles vidusskolu skolēni un pedagogi jauno mācību gadu sagaida jaunās telpās. Būtiskas investīcijas esot veiktas arī profesionālajā un augstākajā izglītībā.

Šis mācību gads ir sagatavošanās laiks jaunā izglītības satura ieviešanai visos vispārējās izglītības posmos, kas sāksies 2019.gada septembrī, norāda Šadurskis. Viņš uzsver, ka jaunais saturs nodrošinās skolēniem prasmes pielietot iegūtās zināšanas praksē un sagatavos viņus dzīvei. Tāpat jaunais saturs padarīšot pedagogu darbu interesantāku un radošāku. Ministrs pauda pārliecību, ka daudzas skolas Latvijā jau strādā moderni un profesionāli, faktiski pēc jaunā standarta.

Būtiska prioritāte jaunajā saturā būs arī bērnu un jauniešu veselīga, sportiska dzīvesveida ieradumu izkopšanai, līdz ar to trešā sporta stunda kļūs par realitāti, norāda politiķis. Savukārt labā ziņa pedagogiem ir tā, ka gaidītais algu pieaugums būs jau no septembra, atgādina Šadurskis.

Ministru kabineta (MK) noteikumi par 2018./2019.mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laikiem nosaka, ka 1.-8.klases un 10.-11.klases skolēniem mācību gads beigsies 2019.gada 31.maijā, savukārt 9.klases skolēniem mācības beigsies 2019.gada 17.maijā, bet mācību gads - 14.jūnijā. 12.klases skolēniem mācības beigsies 2019.gada 17.maijā, bet mācību gads - 21.jūnijā.

Pirmais semestris ilgs no šī gada 3.septembra līdz šī gada 21.decembrim, otrais semestris 1.-8.klases un 10.-11.klases skolēniem plānots no 2019.gada 7.janvāra līdz 2019.gada 31.maijam, 9.klases skolēniem - no 7.janvāra līdz 14.jūnijam, savukārt 12.klases skolēniem - no 7.janvāra līdz 21.jūnijam. Rudens brīvdienas būs no šī gada 22.oktobra līdz 26.oktobrim, ziemas brīvdienas - no šī gada 24.decembra līdz 2019.gada 4.janvārim, pavasara brīvdienas 1.-11.klases skolēniem - no 2019.gada 11.marta līdz 15.martam, 12.klases skolēniem - no 18.marta līdz 22.martam, bet vasaras brīvdienas 1.-8.klases un 10.-11.klases skolēniem - no 2019.gada 3.jūnija līdz 2019.gada 30.augustam.