Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Melnajā sarakstā iekļūst slēgto skolu ēkas

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) apturējis piecu izglītības iestāžu ēku, kas atrodas Rūjienas, Kuldīgas, Ogres un Durbes novadā, ekspluatāciju. Izrādās, tās visas jau sen netiek lietotas kā skolas un arī nākotnē tās nav plānots izmantot šādam mērķim. Diemžēl pašvaldībām līdz šim nav izdevies ēkas pārdot, iznomāt vai nojaukt, tāpēc tās arī dokumentos vēl palikušas kā izglītības iestādes.

Daļa aptaujāto pašvaldību pārstāvju raustīja plecus par BVKB pārcentību - mērot tādu gaisa gabalu par nodokļu maksātāju naudu, lai aplūkotu ēkas, kas jau sen netiek lietotas kā izglītības iestādes. Dažas pat no padomju laikiem. Vai nebūtu bijis prātīgāk vispirms noskaidrot vietvarā, kas tās ir, nevis nākt klajā ar paziņojumiem par graustu, kas tāds jau ir sen.

Rūjienas novadā Ipiķu pagastā «vainīgā» izrādījusies skola, kas slēgta jau 1974. gadā, apliecināja Rūjienas novada domes izpilddirektors Ivo Virsis.

Tā esot attālāk no apdzīvotas vietas, nevis ciema viducī. Savulaik ēka bijusi pat iznomāta kādam uzņēmumam, bet tas tā arī neko ar seno namu nav pasācis, un pašvaldībai nav izdevies atrast citu izmantojumu šai vēsturiskajai ēkai. Arī lai nojauktu, nepieciešami lieli līdzekļi, kādu vietvarai neesot. Otrs «grausts» ir Rūjas pamatskola, kas savu darbību beigusi 2009. gadā. Bijusī mācību iestāde gan esot vēl gana labā stāvoklī - tai ir gan jumts, gan logi, varbūt šur tur grīdas papuvušas. Taču ēka tiek apsargāta, un tiek meklēts kāds nomnieks vai pircējs. Tādi gan vēl nav atradušies. I. Virsis uzsvēra, ka novadam nu ir tikai viena skola - Rūjienas vidusskola, un tajā visa infrastruktūra ir kārtībā.

Arī Kuldīgas novadā bīstamā ēka izrādījās jau sen slēgtā Gudenieku pamatskola, kas 1935. gadā tika celta kā suitu puses gaismas pils. Kādu brīdi tā bijusi arī kā internātskola, taču tad tā pārcēlusies uz Pelčiem. Nu jau gadiem neizmantotā ēka ir tādā stāvoklī, ka nav atjaunojama, bet visdrīzāk būtu nojaucama, taču pašvaldībai tam trūkstot līdzekļu.

Durbes novadā BVKB acīs iekritusi Rāvas pamatskola, kuru vietvara nolēmusi likvidēt jau pirms pieciem gadiem. Neviens tur vairs iekšā neejot, vienīgi apkopēja, ēka tiekot arī apkurināta, uzsvēra Durbes novada domes priekšsēdētājs Ojārs Petrēvics. Diemžēl tāpat kā citviet Latvijā par šādām ēkām nekustamo īpašumu tirgū intereses nav. Arī šai jau bijušas vairākas izsoles, bet neviens nav vēlējies to iegādāties. Tas pats esot sakāms par būvi, kas savulaik celta kā bērnudārzs. Tas bijis padomju laikā «pēdējā brīža» objekts, kuru bērni tā arī nekad neapmeklēja.

Savukārt Ogres novadā kontrolieru melnajā sarakstā iekļuvusi vēsturiskā Madlienas skolas ēka, kas jau sen vairs neesot pašvaldības, bet privātpersonas īpašums, skaidroja Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs. Tas patlaban ir iekonservēts, bet grausta statuss tam tiešām esot. Tās izglītības iestādes, kas ir novada pārziņā, visas esot savestas kārtībā un drošas visiem tās lietotājiem, akcentēja domes pārstāvis.