Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Bārbelē izveidota skola tikai zēniem

© Publicitātes foto

Vecumnieku novada Bārbeles pagasta skolu slēdza pirms sešiem gadiem. Nepietika skolēnu. 2016. gada nogalē Vecumnieku novada domes rīkotajā izsolē bijušo pamatskolas ēku iegādājās biedrība Kalna svētību kopiena. Katoļu priesteris un sociālais pedagogs Andrejs Mediņš kopā ar domubiedriem ēkā ir izveidojis Bārbeles zēnu pamatskolu Saknes un spārni.

Skolas direktore Ilona Blūma stāsta, ka pašlaik pieteikušies 12 audzēkņi, daudzi interesējas par iespējām mācīties, bet skola vēl nav atvērta - jānokārto visas formalitātes, un tad skolēnu uzņemšanai šķēršļu nebūs. Tiek gaidīti arī pedagogi, viņiem ir nodrošināta dzīvesvieta. Par skolotājiem zēnu pamatskolā aicina cilvēkus, kuri skolu neuztver tikai kā darbavietu konkrētam stundu skaitam dienā, bet gan kā dzīvesveidu. Jo šī nav parasta mācību iestāde. Lai to atbalstītu, 19. augustā mūziķi aicina uz labdarības koncertu Uzcel savu skolu!, kurā iegūtie līdzekļi tiks atdoti Bārbeles skolas vajadzībām.

«Mēs sākām no nulles,» saka I. Blūma. Bez valsts finansiāla atbalsta, tāpēc mācībām vajadzīgās lietas, piemēram, interaktīvas tāfeles, uzreiz iegādāties nevar.

Tomēr 1. septembrī Bārbeles zēnu pamatskola vērs durvis. Tajā mācīsies tikai zēni, turklāt vismaz vienu diennakti nedēļā kopā ar dēlu skolā vajadzētu pavadīt arī tētim, lai tagadējos puikas sagatavotu praktiskai dzīvei, iemācītu strādāt un sagatavotu nākamos tēvus. Dēli un tēvi piedalīsies stundās un kopā strādās, jo mācību procesā tiks izmantoti Montesori pedagoģiskie principi, metodes, materiāli un dzīvesveids. Skolā tiks nodrošināta interešu izglītība vieglās aviācijas jomā, un plānots, ka 7.-9. klašu programmu varēs apgūt tālmācībā, vairāk laika veltījot vieglās aviācijas apmācībai un dzīves prasmju un iemaņu ieguvei. I. Blūma noteic, ka bērni mūsdienās neprot un nezina daudz ko no tā, kas bija pašsaprotams viņu vecvecākiem. Divu paaudžu laikā prasmes ir pazaudētas.

Gan tie, kuri vēlas atbalstīt zēnu pamatskolas darbu, gan interesenti, kas grib apskatīties mācību un sadzīves apstākļus jaunajā skolā, svētdien, 19. augustā, tiek gaidīti labdarības koncertā Uzcel savu skolu! Ieeja - par ziedojumiem. Pulksten 12 apmeklētāji aicināti piedalīties radošajās darbnīcās un izklaidēs - zīmēšanā uz auduma ar sietspiedēm, rokassprādžu darbnīcā, lentošanā, orientēšanās labirintā, lauka spēlēs. Gaisa balonu piloti būs sarūpējuši gaisa balonu šovu, būs iespēja arī palidot. Pulksten 14 sāksies koncerts, tajā piedalīsies Renārs Kaupers, Goran Gora, bērnu vokālā grupa Dzeguzīte, Ira Krauja ar grupu, dziedošā Tihovsku ģimene un pūtēju orķestris Zelmeri Pro.