Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Piemaksas sagaida 88 pašvaldību skolotājus

PIEMAKSAS, pēc izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska domām, ir finansiāli stimulējošs mehānisms un skaidrs signāls tam, ka pedagogu atalgojuma pieaugums ir reāls, un līdz šim pašvaldību paveiktais ļaujot prognozēt, ka turpmāk pedagogu atalgojumu mērķdotācijā nonāks vēl papildu valsts finansējums, radot iespējas celt skolotāju algas © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pedagogu darba samaksai šogad būs papildus pieejami 1,4 miljoni eiro, kas tiks sadalīti 88 pašvaldībām. Lēmumu par finansējuma sadalījumu no šā gada 1. septembra līdz decembrim vakar pieņēma valdība.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto rīkojumu papildu finansējums tiks izmaksāts pedagogiem (izņemot pirmsskolas un speciālo skolu pedagogus) tajās pašvaldībās, kuras pagājušajā mācību gadā izpildīja noteikto normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi, kā arī pašvaldībām, kas veikušas ar skolu tīkla sakārtošanu saistītus pasākumus. Kopumā trijos gados pašvaldību veiktā skolu tīkla sakārtošana devusi vairāk nekā 4,3 miljonu eiro ietaupījumu. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis norādīja, ka pašvaldībām, kuras aktīvi strādā, lai veidotu realitātei atbilstošu skolu tīklu, ir jāizjūt ne tikai pašu pieņemto lēmumu radītā pozitīvā ietekme, bet tai jāseko arī finanšu stimulējošiem mehānismiem no valsts puses.

Jauno pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu uzsāka 2016. gada 1. septembrī.

Zemākā mēneša darba algas likme tika noteikta 680 eiro par 30 stundu darba slodzi. Noteikumos par valsts budžeta mērķdotācijas sadali pašvaldībām pedagogu darba samaksai tika iestrādāti nosacījumi, kas pašvaldībām un izglītības iestādēm ļauj saprātīgā veidā kārtot savu izglītības iestāžu tīklu atbilstoši reālajai situācijai un iedzīvotāju migrācijas tendencēm. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotie dati liecina, ka vidējā algas likme skolotājiem pēdējo trīs mācību gadu laikā ir pieaugusi, sākot no 701 eiro par likmi 2015./2016. mācību gadā līdz 765 eiro 2017./2018. mācību gadā. Pašlaik jau 77 no 119 pašvaldībām jeb 332 no 662 skolām vidējā algas likme pedagogam ir 710 eiro un augstāka. IZM norāda, ka pedagoga vidējā slodze ir pieaugusi tikai par vienu stundu - no 22 līdz 23 stundām nedēļā. Lielai daļai pašvaldību, kuras kārto skolu tīklu, vidējā tarificētā slodze skolotājam samazinās, tātad IZM secina, ka reorganizācijas rezultātā skolotāju skaits nesamazinās, tāpēc arī vidējās algas likmes visās pašvaldībās nepieaug. Dati par pedagogu noslodzi liecina, ka tikai nepilni 40 procenti skolotāju strādā pilnu slodzi un vairāk, savukārt lielai daļai tarificētas no 0,25 līdz 0,75 slodzēm, kas attiecīgi nozīmē nesamērīgi zemu atalgojumu.

Reorganizācijas rezultātā ietaupītos līdzekļus var novirzīt skolotājiem piemaksu, prēmiju un naudas balvu izmaksai. Šogad piemaksas saņems 88 pašvaldības, un piemaksu apmērs ir robežās no viena līdz 11 procentiem no aprēķinātās mērķdotācijas bez finansējuma pedagogu profesionālās darbības kvalitātes piemaksām. Piemēram, Kokneses novadam piešķirtais papildu finansējums ir deviņi procenti (23 979 eiro) no septembrim-decembrim piešķirtās mērķdotācijas. Kokneses novads izpilda abus kritērijus - noteikto normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi, un pašvaldība ir veikusi ar skolu tīkla sakārtošanu saistītus pasākumus.