Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izskatot apelācijas, šogad eksāmenu rezultāts mainīts 17 gadījumos

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Izskatot saņemtās apelācijas, šogad Valsts izglītības satura centrs (VISC) eksāmenu rezultātu mainījis 17 gadījumos, informēja VISC.

Ņemot vērā lielo kārtotāju skaitu, līdzīgi kā citos gados, arī šogad vislielākais apelāciju skaits iesniegts par 12.klases latviešu valodas un matemātikas centralizētajiem eksāmeniem.

Par eksāmena rezultātu matemātikā šogad iesniegtas 23 apelācijas (pērn - 43), savukārt latviešu valodas eksāmena rezultāts apstrīdēts 18 reizes (pērn - 38 reizes).

Eksāmenus matemātikā un latviešu valodā kārtoja nedaudz vairāk nekā 13 800 skolēnu.

Kopumā šogad saņemta 81 apelācija no 62 personām.

Kā ziņots, 29.jūnijā izglītības pārvaldēm izsniegti 19 103 centralizēto eksāmenu sertifikāti tiem jauniešiem, kuri kārtoja centralizētos eksāmenus par vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi. Matemātika, latviešu valoda un svešvaloda ir obligātie eksāmeni, kas jākārto visiem vispārējās vidējās izglītības ieguvējiem. Eksāmenus matemātikā un latviešu valodā kārtoja nedaudz vairāk nekā 13 800 skolēnu. Angļu valodu kārtot bija izvēlējušies gandrīz 12 500 skolēnu, krievu valodu - 2400 skolēnu, vācu valodu - 58 skolēni, bet franču valodu - 23 skolēni. Būtisku izmaiņu kārtotāju skaitā izvēles centralizētajos eksāmenos nav. Par dažiem procentiem palielinājies to izglītojamo skaits, kuri izvēlējušies kārtot fiziku un bioloģiju.

Tāpat kā iepriekšējā mācību gadā izglītojamo mācību sasniegumi centralizētajos eksāmenos izteikti procentuāli. Novērtējums ierakstīts vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo novērtējumu un procentuālo novērtējumu katrai eksāmena daļai. Eksāmena rezultātu procentos veido pareizo atbilžu attiecība punktos pret maksimāli iespējamo punktu skaitu eksāmenā vai tā daļā. Savukārt svešvalodu eksāmenā papildus procentuālajam novērtējumam tiek norādīts arī atbilstošais Eiropas kopīgajās pamatnostādnēs valodu apguvei (EKP) noteiktais valodas prasmes līmenis: C1 (95-100%), B2 (70-94%), B1 (40-69%). Izglītojamajiem, kuriem svešvalodu eksāmena rezultāts ir zemāks par 40%, vērtējums sertifikātā tiek izteikts tikai procentuālajā novērtējumā.

Šogad skolēnu sniegums centralizētajos eksāmenos, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav mainījies, savukārt valsts pārbaudījumus latviešu valodā un matemātikā nav izdevies nokārtot 251 skolēnam.