Garīgo lietu padomes vēlas, lai skolās notiktu reliģiskās vieslekcijas

© Reuters

Garīgo lietu padome aicinās skolas rast papildu iespējas tradicionālo reliģisko konfesiju pārstāvju vieslekcijām skolās vairākas reizes gadā.

Garīgo lietu padomes sēdē, kas šodien notika Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā, izskatīja jautājumus par kristīgās mācības nodrošināšanu skolās, Elektronisko mediju likumprojektu un grozījumiem civillikumā.

Diskutējot par kristīgo vērtību apgūšanu vidējās izglītības mācību iestādēs, padomes reliģisko konfesiju pārstāvji atzinīgi novērtēja sadarbību ar Izglītības un zinātnes ministriju kristīgās mācības programmas satura izstrādē.

Padomes pārstāvjiem pārrunājot Elektronisko mediju likumprojektu, Ministru prezidents aicināja Tieslietu ministrijai sagatavot īsu informāciju un analīzi par pašreiz spēkā esošā Radio un televīzijas likuma un jaunā Elektronisko mediju likumprojekta normām par ekumēnisko dievkalpojumu un reliģisko raidījumu iekļaušanu nacionālajā pasūtījumā sabiedriskajām raidorganizācijām.

Garīgu lietu padome arī vienojās aicināt Saeimas atbildīgo Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju nodrošināt līdzšinējās iespējas attiecībā uz reliģisko jautājumu iekļaušanu nacionālajā pasūtījumā Elektronisko mediju likumprojektā.

Pārrunājot grozījumus civillikumā, aktualizēta piedāvāto grozījumu redakcija, kas nosaka brīvprātīgo bezatlīdzības darbu gadījumos prasību slēgt līgumus. Reliģisko konfesiju pārstāvji uzsvēra, ka baznīcā pārsvarā cilvēki brīvprātīgi iesaistās dažādu darbu veikšanā, tādēļ aicināja neattiecināt uz baznīcu šos grozījumus. Tieslietu ministrijas pārstāvji aicināja baznīcas pārstāvjus piedalīties diskusijā par šo tiesību akta projektu 10.jūnijā un panākt pusēm izdevīgu vienošanos.

Garīgo lietu padome ir pastāvīga, konsultatīva valsts un baznīcas sadarbību koordinējoša institūcija, kuras mērķis ir veicināt saskaņu un izpratni dažādu konfesiju un reliģisko uzskatu piekritējos Latvijas sabiedrībā. Padomi vada Ministru prezidents, un tās sastāvā ir padomes priekšsēdētāja uzaicinātie evaņģēliski luteriskās, Romas katoļu, pareizticīgo, vecticībnieku, metodistu, baptistu, septītās dienas adventistu, Mozus ticīgo (jūdaistu) konfesijas, Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas vadītāji vai pārstāvji un Saeimā pārstāvēto politisko partiju pārstāvji.