Vērmanes dārzā jaunieši varēs uzzināt par mācību iespējām profesionālajās skolās

Šodien no plkst. 12 līdz plkst.18 Rīgā, Vērmanes dārzā, notiks profesiju diena "Labāk amats rokā...", kuras laikā vienuviet varēs iepazīties ar vairāk nekā 20 profesionālo izglītības iestāžu un koledžu piedāvājumu.

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās stāsta, ka, pulcinot vienkopus profesionālās izglītības iestādes, vēlas palīdzēt ikvienam skolēnam, kurš vēl nav izlēmis, kur turpināt mācības, izdarīt savu izvēli, vispirms jau izvērtējot reģiona piedāvātās iespējas.

"Profesiju dienām ir zīmīgs moto "Labāk amats rokā...", kas apliecina, cik svarīgi mūsdienās ir iegūt labas amata prasmes, jo profesionālā kompetence ir neatņemams pamats, kas paver plašas izvēles iespējas gan darba karjerai, gan turpmākām studiju gaitām. Darba devējam neinteresē, ko tu esi beidzis, bet gan - ko tu proti. To šodienas apstākļos ir īpaši svarīgi apzināties," uzsver Traidās.

Vērmanes dārzā interesenti varēs klātienē tikties ar 20 profesionālo izglītības iestāžu pārstāvjiem un audzēkņiem. Īpašā stendā varēs iegūt informāciju vēl par gandrīz 20 profesionālajām izglītības iestādēm, kuras piedāvā unikālas izglītības programmas un Nacionālo izglītības iespēju datubāzi - "www.niid.lv", kurā iespējams sameklēt visu 87 valsts un privāto profesionālo skolu aktuālo izglītības piedāvājumu šovasar.

Skolas meistarklasēs demonstrēs savu audzēkņu veikumu un iepazīstinās ar tajās apgūstamajām profesijām. Pasākumā piedalīsies arī profesionālo izglītības iestāžu absolventi, kas jau pierādījuši sevi kā izcilus profesionāļus. Par to, kā gūt panākumus profesijā, stāstīs Jāņmuižas Profesionālās vidusskolas absolvents, restorāna "La Boheme" šefpavārs Māris Jansons. Profesiju dienas apmeklētājus izklaidēs arī jauniešu iecienītās grupas "PER" un grupa "Voices".

"Profesionālajai izglītībai Latvijā ir jāiegūst mūsdienīgi un darba tirgus pieprasījumam atbilstoši vaibsti. Vienlaikus gan jāattīsta pati izglītības sistēma, gan jādomā par tiem, kam tā paredzēta, proti, jauniešiem, piedāvājot viņiem stipendijas, iespējas sevi pierādīt Latvijas un starptautiska mēroga konkursos, labas prakses iespējas šeit un stažēšanās iespējas ārvalstīs," skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals.

Pašlaik Latvijā darbojas vairāk nekā 50 IZM pakļautībā esošas profesionālās izglītības iestādes. Tajās kopumā dažādas profesijas apgūst vairāk nekā 30 000 jauniešu. Lai uzlabotu profesionālās izglītības kvalitāti Latvijā, sākot ar 2009.gadu, ir sākta plaša profesionālās izglītības reforma, kas skars gan skolu tīklu, gan saturu. Līdz 2015.gadam, izmantojot ES struktūrfondus, tiks renovētas profesionālās skolas, tiks iegādāts moderns aprīkojums. Esošās programmas tiks uzlabotas sadarbībā ar nozarēm un atbilstoši darba tirgus vajadzībām, daudzos gadījumos tiks izstrādātas jaunas programmas.

Profesiju dienas "Labāk amats rokā..." tiks organizētas septiņās Latvijas pilsētās. Pēc atklāšanas Valmierā, dalības pilsētas svētkos Jelgavā un pasākuma Rīgā profesionālās izglītības iestādes 5.jūnijā pulcēsies Latgalē - Daugavpils pilsētas svētkos. Trešdien, 9.jūnijā, profesiju diena būs Rēzeknē, Festivāla parkā, 11.jūnijā - Ventspilī, Lielajā laukumā, un tūre noslēgsies 12.jūnijā Liepājā, Rožu laukumā. Profesiju dienas organizē IZM un VIAA.