Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mitrofanovs sola rīkot ''masveida protesta akcijas'' pret izglītību latviešu valodā

© F64

"Latvijas Krievu savienības" (LKS) līdzpriekšsēdētājs, eiroparlamentārietis Miroslavs Mitrofanovs uzņemas atbildību par marta beigās notikušo "Vislatvijas vecāku sapulci" un sola turpināt rīkot "masveida protesta akcijas" saistībā ar pāreju uz izglītību latviešu valodā.

Mitrofanovs atklātajā vēstulē, kas izplatīta plašsaziņas līdzekļiem, norāda, ka Drošības policija sākusi ierindas pasākuma dalībnieku, kā arī partijas līderes Tatjanas Ždanokas vajāšanu, kā arī aizturējusi prokrievisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu un Aleksandru Gapoņenko. Mitrofavons akcentē, ka personīgi uzņemas pilnu atbildību par minētā pasākuma organizēšanu un par visu, kas tajā noticis. Viņš esot gatavs atbildēt uz visiem jautājumiem, kas interesē izmeklētājus. Mitrofanovs norāda, ka viņš ir lēmis par pasākuma formu, laiku un norises vietu, vadījis "Vislatvijas vecāku sapulci" un noteicis, kurš tajā uzstāsies.

Mitrofanovs arī pauž gatavību nomainīt apcietinājumā esošos Lindermanu un Gapoņenko, kā arī lūgt Eiropas Parlamentu atcelt viņa deputāta imunitāti.

Viņaprāt, pasākums, kā arī tajā notikusī diskusija atbilst Latvijas likumdošanas normām un sabiedrības interesēm. Mitrofanovs arī sola turpināt rīkot diskusiju pasākumus un "masveida protesta akcijas" saistībā ar pāreju uz izglītību latviešu valodā.

Mitrofanovs arī pauž gatavību nomainīt apcietinājumā esošos Lindermanu un Gapoņenko, kā arī lūgt Eiropas Parlamentu atcelt viņa deputāta imunitāti. Tāpat viņš sagaidot no valsts solījumu, ka citu aizturēšanu saistībā ar minēto pasākumu vairs nebūs.

Tikmēr LKS līdzpriekšsēdētāja Ždanoka šodien sniegusi Drošības policijai liecības kriminālprocesā par LKS un "Krievu skolu atbalsta štāba" rīkoto "Vislatvijas vecāku sapulci".

Ždanoka aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņai taujāts par pasākuma organizēšanu, kā arī par štāba darbību un to, kāpēc tā tika atjaunota. Ždanoka uzskata, ka pārmetumi nav pamatoti, jo sapulces un protesta akcijas demokrātiskajā valstī var notikt. Viņai 18.aprīlī sāktajā kriminālprocesā ir piemērots statuss - persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. LKS līdzpriekšsēdētāja norādīja, ka šis statuss nav mainīts.

Kā ziņots, 18.aprīlī Drošības policijā sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, norāda Drošības policijā.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma X nodaļā - "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm. DP kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm".

Sāktajā kriminālprocesā DP vērtēs arī iespējamas prettiesiskas darbības 1.maijā Rīgā notikušā gājiena laikā, kuru arī organizēja LKS pārstāvji.

Šī kriminālprocesā gaitā tika aizturēts arī prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, kuram tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Lindermans ir jau otrais prokrieviskais aktīvists, kuram piemērots apcietinājums pēdējā mēneša laikā - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 21.aprīlī piemēroja apcietinājumu nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" (NK) vadītājam Aleksandram Gapoņenko, kurš tika aizturēts un apcietināts kriminālprocesā par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām.