Skolotāji piesaka streiku

© Jānis Saliņš, f64

Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) šodien pieņēmusi lēmumu streikot. 43 dalīborganizācijas, kas pārstāv gandrīz 40 000 skolotāju, gandrīz vienprātīgi atbalstījušas streika nepieciešamību – balsojumā atturējusies tikai viena dalīborganizācija.

Konkrētas prasības plānots noformulēt pēc dalīborganizāciju viedokļu apkopošanas nedēļas laikā līdz 23. septembrim un tās nekavējoties iesniegt valdībai. „Šodien definējām problēmu loku, ko izvirzīsim kā prasības valdībai – palielināt finansējumu uz vienu skolēnu un studentu, kā arī bāzes finansējumu zinātnei. Par streiku lemsim pēc 10. oktobra, kad pedagogi saņems algu un izvērtēs savu situāciju. Šobrīd daudzviet skolotāji vēl līdz galam nezina, kādu algu saņems,” norāda LIZDA priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča. Kaut arī arodbiedrības prasībās iekļauta arī augstākā izglītība, pagaidām nav zināms, vai streikot grasās arī augstskolu pasniedzēji.

Pagaidām vēl par agru prognozēt, cik ilgs varētu būt streiks skolās – vai tas būs brīdinājuma protests vienu dienu, darba pārtraukšana uz vienu nedēļu vai streiks līdz uzvarai. Par streika formu izglītības darbinieki plāno vienoties oktobra laikā. Šobrīd skolotāji vēl nav vienojušies par konkrētu datumu, taču zināms, ka streiks notiks šajā gadā.

Latvijā

Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna iesniegusi sūdzību policijā par kādu žurnālista Krišjāņa Kļaviņa izteikumu. Lai arī publiskajā telpā nav oficiālas informācijas par to, par ko tieši Brauna sūdzību iesniegusi, no lietā iesaistīto cilvēku izteikumiem var noprast, ka Braunai nepatikusi viņas nodēvēšana par “Kremļa aģenti”.

Svarīgākais