Rīgā studēt gribošiem Kamerūnas iedzīvotājiem neizsniedz Latvijas vīzu

Latvijas vēstniecība Maskavā nav izsniegusi Latvijas vīzu vairākiem Kamerūnas iedzīvotājiem, kuri vēlējās studēt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un bija jau uzņemti šajā izglītības iestādē, šovakar ziņoja LTV1 ziņu raidījums "Panorāma".

Kamerūnas iedzīvotāji dokumentus inženierzinātņu studēšanai RTU sākuši kārtot jau pirms astoņiem mēnešiem. Kad saņemts RTU apliecinājums par uzņemšanu augstskolā, kā arī Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes atļauja, kamerūnieši devās uz Latvijas vēstniecību Maskavā, lai saņemtu vīzas iebraukšanai Latvijā, ziņoja "Panorāma".

Tomēr vīzas kamerūniešiem nav izsniegtas, kā arī neesot sniegti nekādi paskaidrojumi, Kamerūnas iedzīvotāji stāstīja "Panorāmai". Tika pieļauts, ka vīzu neizsniegšanas iemesls varētu būt kamerūniešu vājās angļu valodas zināšanas, kas neesot pietiekamas studijām.

Lai noskaidrotu radušos situāciju, uz Maskavu devies RTU Ārvalstu studentu departamenta direktors Igors Tipāns. Viņš veic pārrunas ar katru no kamerūniešiem, lai pārbaudītu viņu valodas zināšanas.

"Piekrītu, ka studiju vīza varbūt arī nav jāizsniedz katram studēt gribētājam no ārvalstīm. Tomēr šo procesu vajadzētu padarīt civilizētāku, lai cilvēkiem nav jāmēro garais ceļš no Kamerūnas uz Maskavu un tad bez rezultāta jāatgriežas mājās," Tipāns sacīja "Panorāmai".

Kamerūnas iedzīvotāji jau samaksājuši RTU kasē mācību maksu par pirmo studiju gadu un uzturēšanās naudu 7500 ASV dolāru (4300 latu) apjomā katrs.

Svarīgākais