LIZDA: Skolotāji nezina kāda būs viņu alga pēc 1. septembra

Valdībai izglītība nekad nav bijusi prioritāte, - šorīt medijiem pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājs Jānis Krastiņš. Tāpat viņš vaļsirdīgi atzina, ka skolotāji šobrīd nezina kāda precīzi būs viņu alga pēc 1. septembra.

Jānis Krastiņš norādīja, ka pēc principa "nauda seko skolēnam" lielākajās skolās skolotājiem teorētiski sola lielākas algas, bet skaitliski nelielajās skolās, kur bērnu ir mazāk, algas varētu būt zemākas. Taču neviens skolotājs šobrīd nezina, kāda būs viņa alga jaunajā mācību gadā, jo skolēnu skaits ir mainīgs.

Tāpat LIZDA vadītājs uzsvēra, ka "valdība uz izglītības darbinieku pleciem iznesa visu krīzi". Izveidojot modeli "nauda seko skolēnam", pašlaik ir situācija, - jo lielāka skola, jo lielāku atalgojumu saņem pedagogs, savukārt mazajās skolās pedagogu alga sanāk pat zem iztikas minimuma.

"Tas ir absurds. Uzskatam, ka par vienādu kvalifikāciju ir jāsaņem vienāda samaksa," skaidroja Krastiņš.

LIZDA priekšsēdētājs sacīja, ka līdz šim izglītības darbiniekus ir pievīlušas arī visas koalīcijas partijas, pirms vēlēšanām solot vienu, bet pēc ievēlēšanas rīkojoties pavisam savādāk.

Kā ziņots, šī gada 22.maijā plkst.10 Latvijas Universitātē (LU) notiks LIZDA kongress.

Kongresa darba kārtībā plānots LIZDA padomes ziņojums par arodbiedrības paveikto laikā no 2005.gada līdz 2010.gadam, revīzijas komisijas ziņojums, LIZDA priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanas, lēmumu pieņemšana un rezolūcijas pieņemšana par aktuālajiem jautājumiem izglītībā un zinātnē.

Krastiņš sacīja, ka arodbiedrības padome ir izvērtējusi 15 kandidātus LIZDA priekšsēdētāja amatam. LIZDA priekšsēdētājas amatam virzīs Latvijas Pieaugušo izglītības apvienības izpilddirektori Ingrīdu Mikiško.

Priekšsēdētāja vietnieka amata kandidātam LIZDA padome ieteikusi virzīt Krastiņu, kurš jau iepriekš pildīja bijušās LIZDA priekšsēdētājas Astrīdas Harbacevičas vietnieka pienākumus.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.