Vēl 3 Latvijas augstskolas attīstības projektiem saņems ERAF finansējumu

19.maijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Senāta zālē notiks svinīga līgumu parakstīšana par vairāk nekā 3,5 miljonu latu piešķiršanu trim augstskolām – JVLMA, Latvijas Mākslas akadēmijai (LMA) un Latvijas Kultūras akadēmijai (LKA).

Finansējums piešķirts Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) apakšaktivitātes „Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā, nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem” projektu īstenošanai.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodrošinājusi, ka kopējais minētās ERAF apakšaktivitātes finansējums ir vairāk nekā 100 miljoni lati, kas gandrīz trīs reizes pārsniedz 2010.gada valsts budžeta bāzes finansējumu augstākajai izglītībai.

Šo projektu ietvaros JVLMA, LMA un LKA tiks modernizētas mācību telpas un iekārtas, nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, kultūras ministrs Ints Dālderis, JVLMA rektors profesors Artis Sīmanis, LKA rektors profesors Jānis Siliņš, LMA prorektors Studiju un zinātniskajā darbā docents Andris Teikmanis,IZM un Valsts izglītības attīstības aģentūras, kā arī augstskolu pārstāvji. Pasākumā aicināti piedalīties plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Projekts „Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas telpu, bibliotēkas un aprīkojuma modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai un studiju pieejamības nodrošināšana personām ar funkcionāliem traucējumiem” paredz jaunu mācību telpu izbūvi JVLMA ēkas bēniņstāvā, modernas mūzikas studijas izveidi un aprīkošanu ar jaunākajām tehnoloģijām, kā arī bibliotēkas un fonotēkas modernizāciju. Projekta kopējās izmaksas ir Ls 1 149 869 (Ls 977 388 – ERAF finansējums, Ls 82 446 – valsts budžeta finansējums un Ls 90 035 – JVLMA pašfinansējums).

Projekta „Latvijas Mākslas akadēmijas studiju kvalitātes uzlabošana” mērķis ir uzlabot augstākās izglītības kvalitāti un pieejamību, modernizējot LMA infrastruktūru un aprīkojumu, tajā skaitā nodrošinot LMA izglītības programmu pieejamību cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Projekta ietvaros tiks izveidotas jaunas studiju telpas, modernizēts bibliotēkas aprīkojums, studiju aprīkojums un iegādāts aprīkojums cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Projekta kopējās izmaksas ir1 016 154 latu, t.sk. – 863 730 latu – ERAF finansējums,72 858 latu – valsts budžeta finansējums, 79 566 latu – cits publiskais finansējums.

Savukārt projekta „Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un Audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēkas rekonstrukcija un pieejamības nodrošināšana personām ar funkcionāliem traucējumiem” ietvaros tiks rekonstruēta Teātra un Audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēka Rīgā, Dzirnavu ielā 46, izveidota jauna piebūve un iegādāts nepieciešamais aprīkojums. Kopējās projekta izmaksas ir Ls 1 403 063 latu, no kuriem ERAF līdzfinansējums ir Ls 1 001 490.

Pirmās vienošanās par līdzekļu piešķiršanu šajā ERAF apakšaktivitātē tika parakstītas 16.aprīlī ar 8 koledžām par kopējo summu 2,7 miljoni latu. Pagājušajā nedēļā vienošanās tika parakstītas ar Ventspils Augstskolu (2,96 miljoni latu) un Vidzemes Augstskolu (1,83 miljoni latu), savukārt pirmdien, 17.maijā, ar Rīgas Stradiņa universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Universitāti (kopējā summa – vairāk nekā 47 miljoni latu). Tuvāko nedēļu laikā vienošanās tiks parakstītas ar citām Latvijas augstskolām.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais