Trijām Rīgas universitātēm piešķirs vairāk nekā 47 miljonus latu attīstības projektu īstenošanai

Šodien Rīgas domē tiks parakstītas vienošanās par vairāk nekā 47 miljonu latu piešķiršanu trijām augstskolām - Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un Latvijas Universitātei (LU) Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) apakšaktivitātes "Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā, nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem" ietvaros.

Plānots, ka vienošanos parakstīšanas pasākumā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, augstskolu pārstāvji, savukārt vienošanās parakstīs IZM Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās un katras universitātes rektors.

RSU plānots izveidot pirmo inovatīvo izglītības tehnoloģiju centru Baltijā, lai medicīnas studiju procesā sekmētu jaunāko tehnoloģiju izmantošanu. Centru paredzēts aprīkot ar mulāžām un datorsimulācijām, kas ļaus apgūt dažādas ikdienas ārsta darbā nepieciešamās praktiskās iemaņas. Centru izmantos studentu apmācībai un veselības aprūpes speciālistu tālākizglītībai. Projekta finansējums - 5 167 828 lati, t.sk. - 4 392 654 lati - ERAF līdzekļi, 370 533 lati - valsts budžeta finansējums un 404 641 lats - RSU līdzfinansējums.

Savukārt RTU īstenos projektu "Rīgas Tehniskās universitātes vienotā teritoriālā kompleksa izveide". Tas paredz Ķīpsalā izveidot spēcīga inženierzinātņu studiju centra kodolu, izvietojot tur 5 RTU fakultātes. Projekta finansējums - 19 879 035 lati, t.sk. - 16 897 180 lati - ERAF līdzekļi, 1 425 327 lati - valsts budžeta finansējums un 1 556 528 lati - RTU līdzfinansējums.

LU uzsāks īstenot projektu "Latvijas Universitātes infrastruktūras modernizācija prioritāro virzienu studiju programmu attīstībai". Atbilstoši LU attīstības stratēģijai nozīmīgākais LU modernizācijas virziens ir jauna, mūsdienīga vienota studiju un zinātniskā darba centra (Akadēmiskā centra) izveide Rīgā, Torņakalna rajonā. Projekta mērķis ir nodrošināt LU kā Latvijas lielākās plaša profila universitātes attīstību, lai palielinātu Latvijas starptautisko konkurētspēju. Projekta finansējums - 22 736 757 lati, no tiem 19 326 244 lati - ERAF finansējums, 1 630 225 lati - valsts budžeta finansējums un 1 780 288 lati - LU finansējums.

Kopējais ERAF apakšaktivitātes "Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā, nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem" finansējums ir nedaudz vairāk kā 100 miljoni latu. Pirmās vienošanās par līdzekļu saņemšanu tika parakstītas 16.aprīlī ar 8 koledžām, trešdien, 12.maijā - ar Ventspils Augstskolu, piektdien, 14.maijā - ar Vidzemes Augstskolu, kā arī - tuvāko nedēļu laikā tās tiks parakstītas ar citām augstskolām.

Svarīgākais