Pašvaldības spiediena dēļ atkāpjas Carnikavas pamatskolas direktore

Carnikavas pamatskolas vadība īsi pirms mācību gada beigām kļuvusi par galvas tiesu īsāka. Astoņu mēnešu ilgā cīņa starp mācībiestādes vadību, vecāku padomi vienā ierakumu pusē un novada pašvaldību otrā pusē beigusies ar direktores Intas Lemešonokas atlūgumu.

Viņa uzskata, ka kļuvusi par savtīgu politisko interešu upuri, taču pašvaldība direktorei pārmet nekompetenci.

Iejaucas KNAB un tiesībsargs

Neatkarīgā par notikumiem Carnikavas pamatskolā sāka interesēties pēc vecāku padomes atklātās vēstules Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, kurā viņi sašutuši rakstīja, kā novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica un viņas partijas biedri terorizē I. Lemešonoku. Par psiholoģisko teroru darbavietā izmeklēšanu sācis arī tiesībsargs. Runas par skolas direktora nomaiņu Carnikavā virmoja jau pāris mēnešus, taču vēl pagājušajā nedēļā D. Jurēvica baumas neapstiprināja. "Tad jau skatīsimies," viņa teica. Kā iespējamos I. Lemešonokas atlaišanas iemeslus D. Jurēvica minēja regulāri nekvalitatīvi sagatavotus dokumentus, pārkāpumus budžeta izpildē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja interesi par skolu. "Mēs gribam pacelt izglītības līmeni. Aptuveni 150 bērni mācās citās skolās, jo nav mierā ar direktori un attieksmi. Sūdzības par to nākušas gadiem," saka D. Jurēvica.

Direktores viedoklis ir krasi pretējs. "Priekšvēlēšanu kampaņas uzstādījums bija iestāžu vadītāju nomaiņa, un šobrīd atlaisti jau vairāk nekā desmit agrākie pašvaldības darbinieki. Man, piemēram, pārmet, ka mācību rezultāti ir zemi, taču gads vēl nav beidzies! Salīdzinot ar pērno pusgadu, sekmes uzlabojušās! Mani biedē arī ar faktu, ka domē ciemojies KNAB. Neviena rakstiska apsūdzība man nav uzrādīta! Cik zināms, KNAB Carnikavā ieradās tāpēc, ka restrukturizācijas aizsegā pašvaldībā ir pieņemti daudzi draugi, paziņas un agrākie darba kolēģi!" saka I. Lemešonoka. Viņa arī norāda, ka astoņus mēnešus skola strādājusi bez metodiķa, tāpēc skolēni palaiduši garām iespējas piedalīties olimpiādēs.

Vai vainīga direktore?

Lēmumu par direktores atlaišanu dome pamato ar ēdināšanas noteikumu un iepirkumu konkursa pārkāpumiem, kā arī par sabiedriskās kārtības noteikumu neievērošanu. Pirms pāris mēnešiem kāds 8. klases skolēns žetonu vakarā piedzērās un uz skolas kāpnēm tika atrasts bezsamaņā. Speciāla komisija izvērtēja situāciju un atklāja, ka pasākuma laikā nav ievēroti vairāki Ministru kabineta noteikumi; nodrošināts dežurants, savākti skolēnu paraksti u.c. Tika secināts, ka atbildīga par to izpildi bija ārpusskolas darbu organizatore, kura vienlaikus ir izlaiduma klases audzinātāja. Direktores rīcību zēna glābšanā komisija vērtēja kā atbilstošu un neieteica piemērot soda sankcijas. Tomēr pēc kāda iedzīvotāja iesnieguma izskatīšanas dome I. Lemešonokai izteica rājienu. "Direktore būtībā sevi nepasargāja, jo cerēja, ka nekas tāds nekad nenotiks," saka D. Jurēvica. Pārbaude veikta arī par ēdināšanas noteikumu pārkāpumu, taču arī šajā slēdzienā nav norādīts, ka direktore būtu jāsoda.

Jaunu vadītāju meklēs vasarā

Pēc ilgstošā cīniņa I. Lemešonoka pirms divām dienām nolēma padoties. "Pirms balsojuma komisijā man domes priekšsēdētājas vietnieks tiešā tekstā pateica, ka agri vai vēlu no manis tiks vaļā. Pieprasīju vienošanos, ka aizeju no 14. maija. Viņi bija domājuši, ka pabeigšu mācību gadu un tad mani pasūtīs, bet es viņus apsteidzu," stāsta I. Lemešonoka. Viņa piebilst, ka šobrīd jau ir saņēmusi piedāvājumu strādāt citā mācību iestādē.

Pamatskolas vecāku padomes priekšsēdētājs Aivars Timofejevs uzskata, ka strīda zaudētāji ir gan Carnikavas novads, gan dome, gan skolēni. "Cīņa notika nekorekti. Domei no spēka pozīcijām bija vieglāk ietekmēt gan skolu, gan direktori. Tie bija iegansti, nevis iemesli, lai direktori atlaistu," saka A. Timofejevs. Viņš un vecāku dome ir nobažījušies par skolas turpmāko nākotni.

Domes priekšsēdētāja uzsver, ka I. Lemešonokas aiziešana mācību procesu neietekmēs un bērni gadu pabeigs veiksmīgi. Jaunais Carnikavas pamatskolas direktors konkursa kārtībā tiks meklēts vasarā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais