Vairāk nekā puse Latvijas skolu lieto e-klases elektroniskos žurnālus

Šī mācību gada beigās skolvadības sistēmu "e-klase" izmanto 523 skolas, kas ir vairāk nekā puse no visām Latvijas skolām.

Lielākā daļa jeb 80% no "e-klases" skolām ir pilnībā atteikušās no papīra žurnālu izmantošanas un pārgājušas uz elektronisko formātu. Sadarbībā ar skolotājiem "e-klase" strādā pie sistēmas uzlabošanas un jaunu pakalpojumu izstrādes.

"Kad pirms pieciem gadiem "DEAC" sāka "e-klases" projektu, skaidri definējām mērķi aptvert visas Latvijas skolas un pakāpeniski pāriet uz elektroniskajiem klases žurnāliem. Pašlaik tuvojamies savam mērķim, jo arvien vairāk skolu novērtē elektroniskās sistēmas priekšrocības, kas palīdz ieekonomēt laiku, garantē precizitāti un datu pārskatāmību un sniedz analītisku informāciju kā skolotājiem, tā skolēniem un viņu vecākiem," par projekta attīstības gaitu stāsta "DEAC" valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

Kā informēja mācijas tehnoloģiju ārpakalpojumu sniedzēja SIA "DEAC" mārketinga daļas speciālists Artis Babris, 80% skolu, kas pilnībā pārgājušas uz elektroniskā formāta klases žurnāliem, "e-klases" sistēmu lietojušas jau ilgāku laiku, paralēli izmantojot arī papīra žurnālus. Skolvadības sistēmas lietošana praksē ļāva saprast, ka veikt paralēlu uzskaiti ir apgrūtinoši un nevajadzīgi.

"Skolas aizvien vairāk uzticas gan sistēmai, gan "e-klases" izstrādātājiem. Piecu gadu darbs Latvijas skolās pierādījis, ka mēs nekur nepazudīsim, un mēs savu darbu veicam ar augstu atbildības sajūtu. Liels atbalsts ir arī no pašām skolām. Šajā mācību gadā esam rīkojuši vairākus metodiskos "e-klases" seminārus, aicinot skolotājus no dažādām skolām un diskutējot par aktuālajiem jautājumiem par nepieciešamajām izmaiņām un vajadzīgajām atskaitēm," norāda Gailītis.

Pašlaik "e-klase" skolotāja darba atvieglošanai piedāvā ne tikai vienkāršus pārskatus - sekmju izrakstus, vidējo vērtējumu aprēķinus, liecības, bet arī sarežģītākas atskaites, piemēram, skolu akreditācijas vajadzībām nepieciešamos pārskatus. Nākamajam mācību gadam "e-klase" gatavo vairākus jauninājumus un uzlabojumus kā skolām, tā arī skolēniem un viņu vecākiem.

"E-klases" mērķis ir kļūt par lielāko un saturīgāko izglītības portālu, kurš spēj apmierināt visu iesaistīto pušu vajadzības, informēja Babris.

Viņaprāt, skolas, kas pagaidām vilcinās izmantot "e-klases" sniegtās priekšrocības, galvenokārt baidās uzticēties jaunajām un neapgūtajām tehnoloģijām. Taču sistēmā strādājošo skolotāju pieredze esot ļoti pozitīva, jo "e-klase" ir vienkārša un būtiski atvieglo skolotāju darbu.

Balvu Amatniecības vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā Anna Krēmane stāsta, ka skolotāji ir sapratuši, ka e-klase ir ļoti liels ieguvums skolotājiem, jo atvieglo datu analīzi par skolēnu sasniegumiem. Šogad skolā vēl bijuši arī papīra žurnāli, bet nākamajā mācību gadā tiek plānots no tiem atteikties. "E-klase" skolai mēnesī izmaksā aptuveni 24 latus. Arī vecāki var operatīvi iegūt informāciju gan par sava bērna sekmēm, skolas kavējumiem, jo vecākiem ir e-klases paroles vai arī viņi ir noslēguši līgumu par informācijas saņemšanu mobilajā tālrunī.

"Kad pirms aptuveni četriem gadiem "DEAC", kas izstrādāja "e-klasi", visām skolām izsūtīja piedāvājumus, uzreiz tajā neiesaistījāmies, jo gribējām zināt, kas tas ir. Lēnā garā izpētīju un sapratu, ka tas ir kas labs, tāpēc "e-klases" ieviešanu iekļāvām skolas attīstības plānā, un šajā mācību gadā esam to izdarījuši," atzīst Ozolnieku vidusskolas direktora vietnieks informācijas tehnoloģiju lietās Ainārs Kākers.

"E-klase" ir skolotāju darba instruments, ar kura palīdzību tiek nodrošināta pedagoģiskajā procesā nepieciešamā dokumentācija, sākot ar elementāro klases žurnālu, beidzot ar sarežģītām atskaitēm skolas vajadzībām. Ar "e-klases" palīdzību skolēni un viņu vecāki var sekot līdzi sekmēm internetā, sazināties ar skolotājiem, klasesbiedriem un viņu vecākiem.

"E-klase" Latvijas skolās darbojas kopš 2005.gada sākuma, tās izstrādātājs ir informāciju tehnoloģiju uzņēmums "DEAC". Skolvadības sistēma ir saskaņota Izglītības un zinātnes ministrijā.

Svarīgākais