Veselības inspekcija: Remontus skolās būtu nepieciešams pabeigt laicīgi

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Nav atbalstāma situācija, kad remonts skolā tiek pabeigts pāris dienas pirms skolas sākuma, jo ķīmisko vielu izgarojumi ietekmē gan bērnu, gan skolotāju veselību, norādīja Veselības inspekcijas (VI) Sabiedrības veselības uzraudzības nodaļas analītiķe Elīna Ķimene.

Kā norāda Ķimene, skolu remontdarbu laikā svarīgākais ievērot remontā izmantoto materiālu lietošanas instrukciju un ļaut paiet noteiktam laikam pēc to uzstādīšanas vai uzklāšanas un telpas kārtīgi vēdināt.

Pēc Ķimenes paustā, Izglītības likumā noteikts, ka izglītojamam ir tiesības uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē, savukārt Ministru kabineta noteikumi par higiēnas prasībām izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, nosaka, ka ēku būvniecības un telpu renovācijas darbus aizliegts veikt izglītojamo klātbūtnē, un minētie darbi nedrīkst ietekmēt izglītojamo drošību un veselību.

Kā informēja Ķimene, VI kontroles skolās veic atbilstoši kārtējā gada uzraudzības programmai un noteiktajam uzraudzības biežumam, kā arī sūdzību gadījumā vai pēc citas informācijas par neatbilstošu higiēnas stāvokli. Ja kontroles laikā inspekcija konstatē kādu pārkāpumu normatīvo aktu prasībām, VI uzdod tos novērst noteiktā termiņā un veic atkārtotu pārbaudi, lai pārliecinātos par uzdoto pasākumu izpildi.

Kaut arī speciāli pirms mācību gada sākuma VI skolas neapseko, kontroles tā veic pēc plāna visa mācību gada laikā.

Latvijā

Kamēr Rīgā politiķi sirdīgi diskutē par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu, tikmēr Limbažos pašvaldība meklē veiksmīgāko modeli sadarbībai ar uzņēmējiem, gatavojas Nēģu dienai Salacgrīvā un prāto, vai nepārdēvēt vēsturiskās ēkas un vietas senajos vārdos, tostarp vecpilsētu, kas Hanzas savienības laikos dēvēta par Lemiseli.

Svarīgākais