Koķe skolēnus mudina studēt Latvijā

Tiekoties ar Vecumnieku novada Valles vidusskolas skolēniem, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) šodien jauniešiem solīja, ka valsts budžeta vietu skaits Latvijas augstskolās tiks saglabāts, un aicināja studēt Latvijā.

Runājot par jauniešu turpmākās izglītības gaitām, ministre rosināja viņus sākt studijas Latvijas augstskolās, piebilstot, ka valsts budžeta vietu skaits tikšot saglabāts aptuveni iepriekšējā līmenī, tāpat tiks nodrošināta studiju un studējošo kreditēšana. Vienlaikus viņa rosināja jauniešus izmantot tās iespējas, ko dod Latvijas dalība Eiropas Savienībā, proti, daļu studiju laika mācīties arī ārpus Latvijas.

Tikšanās laikā ministre pastāstīja gan par savu personisko pieredzi pirms 20 gadiem, gan atskatījās uz izglītībā notikušajām pārmaiņām. Sarunā ar jauniešiem Koķe uzsvēra, ka ikvienam cilvēkam svarīgi darīt to, ko vislabāk prot, tādējādi sniedzot iespējami lielāku ieguldījumu noteiktu lietu un kopējā valsts attīstībā.

Būdama angļu valodas filoloģe un pedagoģe, pirms 20 gadiem Koķe mācīja angļu valodu Augstākās Padomes deputātiem, jo arī tā laika deputātu angļu valodas zināšanas ir palīdzējušas stiprināt Latvijas starptautiskās pozīcijas un parādīt Latviju pasaulei.

Koķe tūlīt pēc neatkarības atgūšanas kā viena no pirmajām Latvijas pārstāvēm ieguva Zviedrijas stipendiju un 4 mēnešus Stokholmas Universitātē veidoja jaunu studiju kursu topošo pedagogu sagatavošanai, kas pilnībā atšķīrās no līdz tam izmantotajām pieejām skolotāju izglītībā.

Runājot par pārmaiņām izglītībā, ministre uzsvēra, ka 20 gadu laikā notikusi pāreja no centralizētas sistēmas, no normatīvās pedagoģijas uz atvērtu sistēmu, kas jauniešiem gan devusi brīvību un vairojusi izvēles iespējas, gan vienlaikus likusi mācīties uzņemties atbildību par savu izvēli.

Šo gadu laikā vidusskolā jauniešiem bijušas iespējas brīvi izvēlēties mācību priekšmetus, bet bieži vien izvēlēts vieglākais pretestības ceļš, taču šobrīd vidusskolā ir programmu pieeja un tā arī tiks saglabāta. Tajā pašā laikā nemitīgi tiek veikts darbs pie mācību satura pārskatīšanas un pilnveides, jo svarīgi nodrošināt tā atbilstību mūsdienu dinamiskajam laikmetam, kas vienlaikus veicina atbilstošāku jauniešu sagatavošanu turpmākajām dzīves gaitām.

Tāpat Koķe šodien tikās ar Valles vidusskolas direktoru Česlavu Batņu un skolas pedagoģisko kolektīvu, kā arī ar Vecumnieku novada domes priekšsēdētāju Rihardu Melgaili un domes pārstāvjiem. Ministre pārliecinājās, ka skolai ir priekšrocības, ar kurām tai nākotnē ir iespējas ieinteresēt un piesaistīt jaunus skolēnus, piemēram, sporta infrastruktūra.

Sarunā ar skolotājiem ministre uzsvērusi, ka, veidojot 2011.gada valsts budžetu, viņa stingri aizstāvēs pedagogu atalgojumu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais