Jauniešu iespējas atrast darbu kļūst aizvien sarežģītākas

F64 © Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Balstoties uz pētijuma datiem, ko 2017.gada maijā veica (NVA), sadarbībā ar pētījuma aģentūru „RAIT",72% iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji ir pārāk aizņemti, lai apmācītu jauniešus, tāpat arī liela daļa piekrīt, ka uzņēmēji baidās algot jaunus cilvēkus, jo viņiem trūkst nepieciešamās darba pieredzes.

Vairāk kā trešdaļa aptaujāto norāda, ka, neskatoties uz jaunieša apņēmību un zināšanām, ir būtiski saņemt kvalitatīvu atbalstu, kas palīdz gan profesionālo zināšanu apguvē, gan pirmās darbavietas atrašanā. Īstenojot nodarbinātības pasākumus jauniešiem, esam secinājuši, ka vairums jauno cilvēku kļūst par labiem speciālistiem, - viņi ir enerģiski, zinātkāri, moderni domājoši un mūsdienu tehnoloģijas labi pārzinoši, komentē NVA īstenotā ESF projekta "Jauniešu garantijas" vadītāja Laima Mirzojeva.

f64

Aicinot iedzīvotājus dalīties ar savu pieredzi par to, kā viņi ieguvuši savu pirmo darbavietu, katrs trešais (35%) atzina, ka pirmo darbavietu palīdzējuši atrast draugi, paziņas vai ģimenes locekļi. Aptaujas gaitā noskaidrots, kādi ir pirmās darbavietas meklējumu galvenie šķēršļi: piedāvāta pārāk zema darba samaksa,bijušas grūtības pieredzes trūkuma dēļ, kā arī iegūt pirmo darbu nav ļāvis ierobežots vakanču piedāvājums.

Kā uzskata aptaujātie, būtiskākie jauniešu šķēršļi darba iegūšanai meklējami nevis ārējos apstākļos, bet gan jauniešu slinkumā (57%) un negribēšanā strādāt par piedāvāto atalgojumu (90%).

Noskaidrojot, kas, pēc iedzīvotāju domām, jauniešiem būtu jādara, lai veicinātu savu konkurētspēju tirgū, par būtiskāko aptaujātie norāda personīgo īpašību izkopšanu - piemēram, patstāvības, atbildības, mērķtiecības, komunikācijas un citu prasmju attīstīšanu taču neiztikt arī bez valodu apguves.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais