Sagatavots projekts nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.-2012.gadam

Šodien, 2010.gada 15.aprīlī, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sadarbībā ar valsts iestādēm un sadarbības partneriem – Augstākās izglītības padomi, Rektoru padomi, Latvijas Studentu apvienību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederāciju - izstrādātais „Pasākumu plāns nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.- 2012.gadam”(pasākumu plāns).

Pasākumu plāns kā īstermiņa politikas plānošanas dokuments ir sākuma posms ceļā uz ilgtermiņa strukturālajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē. Plāna uzdevums ir noteikt pasākumus, kuru īstenošana radīs atbilstošus apstākļus valdības apstiprinātajā informatīvajā ziņojumā „Par nepieciešamajām strukturālajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē Latvijas starptautiskās konkurētspējas paaugstināšanai” (informatīvais ziņojums) ieskicēto reformu procesa veiksmīgai norisei.

Pasākumu plānā paredzēti konkrēti pasākumi četros galvenajos rīcības virzienos: 1)studiju un zinātniskās darbības kvalitātes uzlabošana, 2)augstākās izglītības un zinātnes institūciju materiāli tehniskās bāzes modernizācija un resursu izmantošanas efektivitātes paaugstināšana, 3)augstākās izglītības internacionalizācija un eksportspējas paaugstināšana, augstākās izglītības un 4)zinātnes sektora integrācija ar tautsaimniecību un sabiedrības attīstību. Pasākumu plāna projektā ietverti 38 pasākumi, par kuru izpildi ir atbildīga IZM, Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Zemkopības ministrija, Kultūras ministrija, Veselības ministrija, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Latvijas Darba devēju konfederācija un citas institūcijas. Atbilstoši institūciju kompetencei veicamie pasākumi paredz sagatavot jaunus normatīvos aktus, kā arī veikt grozījumus esošajos normatīvajos aktos, pilnveidot augstākās izglītības un zinātnes finansēšanas sistēmu, radīt nosacījumus efektīvākai augstākās izglītības institūciju materiālo, finanšu un personāla resursu izmantošanai.

Plāns ir izstrādāts, pamatojoties uz informatīvajā ziņojumā veikto situācijas analīzi augstākās izglītības un zinātnes sektorā un darba grupas, kas izstrādāja informatīvo ziņojumu, sniegtajiem priekšlikumiem.

Pasākumu plāna mērķis ir noteikt informatīvajā ziņojumā definēto rīcības virzienu īstenošanai nepieciešamos veicamos pasākumus, tiešos darbības rezultātus un termiņus pasākumu īstenošanai, tādējādi veicinot augstākās izglītības un zinātnes sektora starptautiskās konkurētspējas palielināšanos.

Lai novērstu politikas plānošanas dokumentu dublēšanos, pasākumu plāna projektā nav iekļautas tās zinātniskās darbības aktivitātes, kas jau ietvertas „Zinātnes un tehnoloģijas attīstības pamatnostādņu ieviešanas rīcības plānā 2010.-2011.gadam”, kas iesniegts izskatīšanai MK 2010.gada 16.martā, līdz ar to pasākumu plāns jāskata kontekstā ar to.

Šodien, 2010.gada 15.aprīlī biznesa augstskolā „Turība” notiks diskusija par plāna projektu, lai uzklausītu augstākās izglītības sabiedrības viedokļus par pasākuma plānā iekļautajiem uzdevumiem. Diskusijas rezultātā Augstākās izglītības padome sadarbībā ar augstskolām sagatavos priekšlikumus plāna projekta pilnveidei. Augstākās izglītības sabiedrība jau iepriekš izteikusi priekšlikumus - lai tos apspriestu un diskutētu par plāna pasākumu saturu, piemēram, 2010.gada 16.martā IZM notika apspriede, kurā piedalījās augstskolu pārstāvji, kā arī iepriekš minēto sadarbības partneru pārstāvji.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais