Ar pirmo diskusiju Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā Eiropas Parlamenta Informācijas birojs (EPIB) Latvijā šodien sāka projekta "Garšīgie likumi" Latvijas skolās nākamo līmeni, kurā skolēni apgūs zināšanas par pārtikas drošību un patērētāju tiesībām, informēja Eiropas Parlamenta (EP) preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.
Tā laikā skolēni un mācībspēki no aptuveni 100 vispārizglītojošām skolām Rīgā un Latvijas reģionos, diskutējot ar augsta līmeņa nozares ekspertiem, iegūs jaunas, praktiskas zināšanas par pārtikas drošību un patērētāju tiesībām, un attiecīgi EP paveikto šajās jomās.
"Jautājumos par pārtikas drošību līdzās nozares ekspertiem un uzņēmējiem īpaši svarīgi iesaistīt arī jauniešus - nākotnes patērētājus, uzņēmējus, vecākus un citas puses. Patlaban industrija strauji piedzīvo inovācijas gan pārtikas saturā, gan marķējumā, gan citās jomās, tādēļ būtiskas ir jauniešu zināšanas un izpratne, kā arī personīgais viedoklis par reālo situāciju. Šajā saistībā informēsim arī par EP paveikto darbu un pieņemtajiem lēmumiem iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai, pārtikas drošībai un administratīvā sloga mazināšanā uzņēmējiem," projekta mērķi un būtību skaidro EPIB Latvijā vadītāja Marta Rībele.
Pirmajā diskusijā Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas 12.klašu skolēni tikās ar dzīvesstila bloga "www.happywhispers.lv" autori un Džeimija Olivera kustības "Food Revolution" vēstnesi Latvijā Līgu Andžāni, kā arī ar uztura speciālisti Gunu Bīlandi.
"Veselīgs dzīvesveids šobrīd ir ļoti modē un to plaši izmanto arī mārketingā, tāpēc vārds "dabisks" diemžēl ir nonivelēts, jo tiek rakstīts arī uz tādiem uz produktiem, kuri patiesībā nemaz nav tik veselīgi. Ir jāmācās lasīt un padziļināti izprast, kas rakstīts uz iepakojuma vai etiķetes, kā arī jāsaprot, kas motivē izdarīt izvēli par labu vienai vai otrai iespējai. Ieguldot savā veselībā jau šodien, mēs investējam sevī un savā labsajūtā nākotnē," diskutējot ar skolēniem, norādīja Andžāne.
"Uzturzinātnes spožums un posts ir tajā, ka par vienu produktu iespējams pateikt diametrāli pretējas lietas. Šokolāde - laba un slikta. Un katru gadu nāk jaunas atziņas. Tomēr par sava dzīvesveida izvēli esam atbildīgi mēs - patērētāji. Dzīvot veselīgi nekad nav par vēlu," mudina Bīlande.
"Kam ticēt? Izrādās dabīgs var būt neveselīgs!" šāds bija viens no Rīgas valsts 3.ģimnāzijas skolēnu secinājumiem, kas mācību laikā bija pārbaudījuši un pētījuši produktu etiķetes, veikalu plauktus, lasījuši likumus. "Reālajā dzīvē produkta nosaukums neatbilst saturam. Bet noteikumi un informācija bieži ir vai nu sarežģīta, vai pārāk vispārīga," atzina kāds jaunietis. "Es pašlaik nodarbojos ar kūku gatavošanu. Bet man ne visai ir skaidri pārtikas drošības noteikumi. Piemēram par palmu eļļu," atzina skolniece, kura nākotnē gribētu atvērt savu restorānu. Savukārt viņas klasesbiedrs zinātniski pētnieciskajā darbā pētījis transtaukskābes (TTS) cepumos un secinājis, ka Latvijas tirgū populārā produktā TTS septiņas reizes pārsniedz pieļaujamo normu.
Projektā "Garšīgie likumi" Latvijas skolās EPIB Latvijā 2016./2017.mācību gadā aicināja iesaistīties vispārizglītojošās skolas (pamatskolu vecāko klašu skolēnus un vidusskolēnus), mudinot jauniešus izprast EP kā viena no ES likumdevējiem darbu pārtikas drošības jautājumos un situāciju Latvijā. Projektam pieteicās vairāk nekā 100 skolas no visas Latvijas.