Pārskatīs rektoru skandālā iesaistīto augstskolu darbību regulējošos likumus

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Lai ilgtermiņā risinātu jautājumus par Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru apstiprināšanu, tiek plānots pārskatīt abu augstskolu darbību regulējošos likumus, kuri varētu būt saistoši arī citām augstskolām.

Kā aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzskata, ka nepieciešams pārskatīt abu augstskolu darbību regulējošos likumus.

Ministra ieskatā, likumi nav atbilstoši mūsdienu prasībām un reālajai situācijai, līdz ar to likumu saturu būtu nepieciešams pārskatīt, lemjot par to, kādas likumā ietvertās normas būtu jāpārskata.

Likumu pārskatīšana ilgtermiņā varētu atrisināt arī jautājumu par augstskolu administratīvās pārvaldības jautājumu. Grozījumus abos likumos varētu rosināt tuvākajā laikā, izvēršot diskusiju un dialogu iesaistīto pušu vidū.

Savukārt pirms IZM izplatītā paziņojuma šodien notikušajā koalīcijas padomes sēdē netika aktualizēts jautājums par iespējamām izmaiņām normatīvajā regulējumā. Šodien to nebija nepieciešams apspriest, ņemot vērā, ka ir iezīmējušies iespējamie risinājumi problēmai ar atsevišķu augstskolu rektoru turpmāko darbību.

Taujāts, vai nepieciešams veikt regulējuma izmaiņas iespējamiem līdzīgiem gadījumiem nākotnē, "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka pie šī jautājuma strādā ministrijas eksperti.

Koalīcijā sēdē jautājums par normatīvo aktu izmaiņām nebija pieteikts, norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka nevar iedomāties gadījumu, kad augsta līmeņa speciālists no Latvijas kļūtu par augstskolas rektoru citā zemē un ka viņam nebūtu jāapgūst attiecīgās valsts valoda. Viņš iepriekš pauda, ka nacionālā apvienība neatbalstīs kādu izmaiņu veikšanu normatīvajos aktos, kas samazinātu valsts valodas zināšanu prasības.

Kā ziņots, sākotnēji nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ apstiprināšanai Ministru kabinetā netika virzīts RJA rektora amatā ievēlētais Mels Kenijs. Vēlāk Šadurskis pavēstīja, ka Juridiskā augstskola ir atradusi risinājumu, proti, Kenijs apgūst latviešu valodu likumā noteiktajā apmērā, un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tuvākajā laikā gaidīs, ka augstskola rektoru virzīs apstiprināšanai.

Iepriekš bija izskanējušas bažas, ka nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ no amata varētu šķirties Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Andešs Pālsovs. Tomēr Šadurskis arī norādīja, ka augstskolas rektora amatam IZM varētu virzīt Pālsovu, ja viņa kandidatūru virzīs pati augstskola.

Svarīgākais