Rosina atvieglot augstskolu līgumu pārslēgšanu ar pieredzējušiem profesoriem

© Nora Krevņeva/ f64 photo agency

Ar Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas (LAPA) līdzdalību izstrādāts priekšlikums likuma grozījumiem, kas atvieglotu augstskolu līgumu pārslēgšanu ar profesoriem, kuri ir bijuši ievēlēti amatā divus termiņus.

Kā aģentūru LETA informēja LAPA vadītāja Baiba Rivža, minētais priekšlikums paredz Augstskolu likumā iestrādāt nosacījumu, ka gadījumos, kad profesors divus termiņus - sešus gadus katrā - jau ir bijis ievēlēts amatā, tad uz trešo termiņu viņam vairs nav jāpiedalās atklātā konkursā, bet augstskolas rektoram ir tiesības slēgt ar šo profesoru darba līgumu.

Pēc Rivžas teiktā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāts Jānis Vucāns (ZZS) prognozējis, ka līdz ar Augstskolu likuma "atvēršanu" minētā norma varētu tikt iekļauta šajā normatīvajā aktā.

Kā pastāstīja Rivža, šonedēļ notika LAPA gadskārtējā kopsapulce, kurā piedalījās arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). Viņš sanāksmē akcentējis studentu iesaisti pētniecībā un jauna akadēmiskā personāla sagatavošanu, kā arī norādījis, ka līdz ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma izbeigšanos doktorantūrai un doktorantu stipendijām strauji ir samazinājies aizstāvēšanai iesniegto promocijas darbu skaits.

Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis LAPA kopsapulcē izcēlis pasaules praksi ievērojami palielināt atbalstu jauno zinātnieku sagatavošanai, piemēram, Ķīnā pat - par 400%.

Debatēs Latvijas Jauno zinātnieku apvienības priekšsēdētāja Ieva Krūmiņa vērsusi uzmanību uz to, ka Latvijā tautsaimniecībai ir jākļūst zināšanu ietilpīgākai, bet uzņēmumu darbam daudz lielākā mērā jābalstās pētniecībā, jānodarbina speciālisti ar doktora grādu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais